Kapel speelt Nederlandse liedjes

'Waar in het bronsgroen eikenhout' en 'Hoe zachtkens glijdt ons bootje' waren muzikale attracties waar koningin Beatrix gisteravond, tijdens het staatsbanket, mee werd verrast. De militaire kapel had er flink op geoefend.

Fred Lammers

Het viel in de smaak, evenals de gerechten: een mix uit de Chinese en Europese keuken. Zonder veel vertoon waren koningin Beatrix, prins Claus en de Prins van Oranje, die ook als piloot optrad, gistermiddag op de luchthaven gearriveerd. Voor de Grote hal van het volk, een immense ruimte waar het Nationale Volkscongres de vergaderingen houdt, traden militairen in kleurrijke uniformen aan als erewacht. Hierna had de koningin een gesprek met president Zemin. In de regel vinden dit soort ontmoetingen in besloten kring plaats, maar in China wordt er een act van gemaakt.

Van de koningin werd na de welkomstwoorden verwacht het gesprek voort te zetten en dat met tv- en fotocamera's op haar gericht en meeluisterende journalisten.

Verscholen tussen een enorm bloemstuk zorgde een tolk ervoor dat niemand iets van het gesprokene ontging.

Koningin Beatrix toonde zich verheugd na 22 jaar weer in China te zijn. Met het hartelijke welkom was zij zeer ingenomen.

De Prins van Oranje opende in Peking een vestiging van de ABN-Amrobank. Dat liep even fout. De prins wandelde tussen een haag applaudiserende Chinezen. Na een meter of vijftien maakte hij rechtsomkeerd, toen bleek dat hij op het verkeerde feestje terecht was gekomen. Een ander bedrijf vierde ook een opening.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden