Kanye noemt zich Yeezus. Dat heeft zo'n jongen toch niet nodig?

null Beeld afp
Beeld afp

Wat heeft Kanye West toch met de christelijke messias? Toen hij zich op de omslag van muziektijdschrift Rolling Stone liet afbeelden met schrammen en een doornenkroon buitelden de critici uiteraard over elkaar heen. Ook met zijn nieuwe albumtitel jaagt hij christenen op de kast.

Tien jaar geleden weigerden verschillende platenmaatschappijen hem al omdat het massapubliek zijn nummer Jesus Walks (over hoe Jezus 'meeloopt' met mensen van diverse pluimage) niet zou slikken. Te christelijk, luidde het oordeel.

West nam wraak toen het hiphoplabel Def Jam het nummer alsnog uitbracht. 'They say you can rap about anything accept for Jesus', kritiseerde hij in een later toegevoegde strofe. 'That means guns, sex, lies, video tapes / But if I talk about God / My record won't get played, huh?'. Met andere woorden: waarom mogen rappers wel oreren over seks en geweld, maar niet over de Heer?

Crucifix-Kanye was nep
Op zijn dinsdag verschenen album Yeezus trekt West zijn religieuze geflirt naar een hoger plan. De afgelopen weken circuleerde op internet al een cd-hoesje waarop een getekende West als Jezus aan een kruis hing. Dat was nep, blijkt nu. Het album heeft geen 'artwork', alleen een blanco doosje met een rode sticker.

Toch is God ook op het nieuwe album binnen handbereik. Het nummer 'I Am God' gáát niet alleen over God, het zou mede door hem gemaakt zijn. Bij de auteursinformatie staat de godsnaam droogjes vermeld naast die van West. 'I just talked to Jesus', meldt hij in dat nummer. 'And he said, What up, Yeezus? And I said, 'Shit, I'm chillin.'.

Kanye stelt het geduld en de naastenliefde van Christus' volgers wel erg op de proef, mopperde blogger Rachel Liu vorige week al op de evangelicale nieuwssite ChristianPost. In haar optiek geeft de 'onbevreesde' rapper 'duidelijk niets om Gods toorn'. Ook het conservatieve CharismaNews is verontwaardigd.

Yeezus: relaas van een getroubleerde god
Pitchfork is positiever. 'Het lijkt makkelijke godslastering', oordeelt het muziekblog. Maar Jezus wordt er volgens recensent Ryan Dombal niet alleen bij gehaald voor controverse. De narcistische rapper worstelt wel degelijk met bovennatuurlijke zaken. Hij waant zich een god, maar beleeft er zo te horen weinig lol aan. 'In de handen van Kanye klinkt het god-zijn stressful as hell, als iets dat we allemaal herkennen.'

Rolling Stone is enthousiast, The Guardian geeft het album vier van de vijf sterren. Pitchfork toont zich ook gewonnen: de 'onbevreesde' godslasteraar krijgt toch maar mooi een rapportcijfer van een 9,5.

null Beeld Rolling Stone
Beeld Rolling Stone
Deze afbeelding ging de afgelopen weken rond op blogs. Het zou het hoesje van Yeezus zijn. Nu blijkt dat Yeezus geen hoesje heeft - alleen een doosje met een rode sticker. Beeld .
Deze afbeelding ging de afgelopen weken rond op blogs. Het zou het hoesje van Yeezus zijn. Nu blijkt dat Yeezus geen hoesje heeft - alleen een doosje met een rode sticker.Beeld .
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden