Kantoortuin op de Veluwe

De KantoorKaravaan creëert idyllische werkplekken midden in de natuur, met kampvuur tijdens de lunch en koffie op zonne-energie. Een blik op werkomgeving van de toekomst.

Aan de rand van Amsterdam staat in een weids bloemenveld een witte 'vergader-yurt', een Mongoolse tent met daarin beamer, whiteboard, flip-over en stoelen. Vanaf de weg is door de margrieten, klavertjes en pijpenstrootjes een pad gemaaid. Er is een vuurplaats en een oranje caravan met koffie- en theekannen in het open raam. Op het dak prijkt een zonnepaneel. Iets verderop hangt tussen twee palen een hangmat, er staat een oranje hot tub en een caravan omgebouwd tot werkunit.

Groepen werknemers en zzp'ers kunnen op deze idyllische plek aanschuiven om in de natuur te werken. Er zijn 35 werkplekken beschikbaar. Een mobiel mifi-apparaatje zorgt voor 4G-internet, zonnepanelen voor 'solar-powered coffee', mobiele aansluitingen en verlichting. In april is de KantoorKaravaan gestart op de Veluwe, in mei stond de mobiele werkplek bij Dronten.

We nemen plaats in de omgebouwde caravan. Een langgerekte tafel en een bank bekleed met oude spijkerbroekenstof vormen het interieur. Het uitzicht door het raampje reikt tot de horizon. Initiatiefnemer Tom van de Beek (37) - lang, krullend haren - schenkt uit een karaf water, met munt uit de naastgelegen moestuin. "Vanochtend nog hebben vijf mannen in pak hier een belangrijke deal gesloten", vertelt hij. "Een geheime investeringspitch. Ze zochten een bijzondere locatie om de andere te partij te overtuigen. Dat is gelukt." Hij glimlacht.

Met de KantoorKaravaan trekt Van de Beek samen met Frank Gorter (43) en Caroline Koehorst (29) de natuur in om inspirerende werkplekken te creëren. Hiermee springen ze volgens eigen zeggen in op moderne ontwikkelingen als Het Nieuwe Werken en het toenemende aantal freelancers. "Mensen hoppen tegenwoordig van opdracht naar opdracht, ze werken veel meer thuis en op flexplekken. Veel creatievelingen, de zogenoemde 'digitale nomaden', vinden het leuk om bijzondere plekken te zoeken om te werken. De moderne connectiviteit maakt dat mogelijk. Tien, twintig jaar geleden had dit niet gekund."

Mensen hebben behoefte aan de natuur, volgens Van de Beek. "Ik merk dat bij mezelf en bij mensen om me heen. We zijn van de natuur vervreemd. We weten niet meer waar onze energie vandaan komt, en onze kleding. Met de KantoorKaravaan willen wij het contact met de natuur herstellen." Voor de ontspanning tussendoor biedt de KantoorKaravaan workshops als imkeren, vuurmaken, yoga, composttoiletten maken en excursies met een ecoloog. Intussen is buiten een kampvuur gemaakt. Een gezellige houtgeur kruipt de caravan in. De internationale groep die eerder in de vergader-yurt zat, maakt zich klaar voor de imker-workshop bij de bijenkasten.

De KantoorKaravaan is een combinatie van een unieke vergaderlocatie, een conferentiecentrum in de buitenlucht en een flexplek. "Maar ook geeft het een inkijkje in de zelfvoorzienende werkomgeving van de toekomst", benadrukt Van de Beek.

Op den duur zal de KantoorKaravaan op een vaste plek neerstrijken, een plek waar mensen heen kunnen komen om te werken of voor een 'workation', een werkweek met vakantiegevoel. De initiatiefnemers hebben een landgoed op de Veluwe op het oog. "Het kost tijd om de vergunning rond te krijgen. Door met het concept rond te reizen, omzeilen we regelgeving. Grondeigenaren en de gemeenten vinden het vaak wel goed als je tijdelijk ergens staat, maar een permanent verblijf is ingewikkelder. Mensen kunnen nu zien dat we geen schade aanrichten en onze doelgroep kan met ons kennismaken." De uiteindelijke plek moet geheel zelfvoorzienend worden, met een voedselbos voor de lunch, bijen voor de bestuiving en boomhutten om in te slapen.

De KantoorKaravaan staat nog tot half juli in Amsterdam-West. In de zomer verhuist de karavaan naar Rotterdam en daarna naar Terschelling. www.kantoorkaravaan.nl

In het groen werk je beter

Volgens dr. Jolanda Maas, senior onderzoeker Natuur en Gezondheid aan de Vrije Universiteit, zijn er verschillende studies uitgevoerd naar het effect van een groene werkomgeving op het functioneren van werknemers, maar meestal ligt de focus op kamerplanten. Planten en een groen uitzicht blijken een gunstig effect te hebben op de werknemers als het gaat om gezondheid, welzijn, productiviteit en concentratie. Over het effect van werken in een park of natuurgebied is minder bekend, maar Maas verwacht positieve effecten. "Alleen al het kijken naar groen kan zorgen voor herstel van stress en een toename van positieve gevoelens. Bovendien kan een buitenruimte mensen stimuleren te bewegen, wat de productiviteit verhoogt." Maas wil een onderzoek starten om meer inzicht te krijgen in de effecten van vergaderen en werken in het groen. Het onderzoek zal plaatsvinden in 'Het Groene Leven Lab', een nieuw onderzoek- en onderwijs-initiatief op de Amsterdamse Zuidas. Hier wordt een 'dome' neergezet, een doorzichtige vergaderruimte. Naar financiers en deelnemende bedrijven wordt nog gezocht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden