Het antwoord vanMonic

‘Kantoortuin? Geen plant te bekennen in onze werkruimte’

null Beeld

Is de kantoortuin een oase of een legbatterij, vroeg Monic Slingerland. Nee, het is niet fijn om samen in een grote zaal te werken, zeggen veel lezers. Ze hekelen de kantoortuin.

Gevecht

Iedere dag dat ik de kantoortuin binnenstap, voel ik opluchting dat ik als 29-jarige (nog) geen kinderen heb. Telkens weer zie ik jonge ouders het gevecht om werkplekken verliezen. Het kantoortuinregime houdt geen rekening met de schoolbel. Wie als laatste komt, zit een dag op de gang. Wat volgt, is niet zozeer flexibel als wel ontzield werken. In grote, rumoerige en karakterloze zwartgrijze hallen zitten medewerkers achter anonieme bureaus, die aan het einde van de dag weer leeg achtergelaten moeten worden. Werknemers worden kennelijk niet waardevol genoeg geacht om een plaats en een identiteit te hebben. Voor verdieping, reflectie of concentratie is geen ruimte. Het is vast goedkoper, maar de kwaliteit van het werk kan het onmogelijk ten goede komen.
Arne Muis Leiden

Niet te harden

Ik begon op een zaal waar kasten met dossiers privacy boden. Door verandering van functie kreeg ik een kamer voor twee. Dat was prima werken. Sinds een paar jaar werk ik op het hoofdkantoor, waar we zitten 0pgepropt in zo’n kale kantoortuin, met nauwelijks tot geen planten (waar het woord ‘tuin’ vandaan komt, geen idee). Het zijn flexplekken en de ramen kunnen niet open. Het is niet de bedoeling dat er kasten zijn, we werken papierarm. De herrie is niet te harden, er werken zelfs collega’s met een koptelefoon op. Er zijn twee krappe stilteplekken, waar je claustrofobisch wordt. Als je wilt overleggen, moet je een kamertje boeken waar geen daglicht komt. Gelukkig kan ik regelmatig thuis werken of op een andere vestiging. Dat houdt me nog enigszins gezond en daar ben ik veel productiever.
Carla van der Pluijm Broek op Langedijk

Half acht

In mijn gemeente is net het stadhuis verbouwd. Burgers die er in de buurt wonen, zien hoe vroeg gemeenteambtenaren nu aan het werk gaan. Niet alleen om de dichtstbijzijnde parkeerplek te claimen, maar ook voor de bes-te flexplek. Ze beginnen om half acht met werken.
Gerjan de Vries Apeldoorn

Kwestie van ruimte

Wij hadden als team zes flexwerkplekken op 25 vierkante meter. Zes vaste telefoons die vrijwel onophoudelijk rinkelen, klantgesprekken, overleggen, inloopmomenten. Medewerkers die via de speakers van hun mobiele telefoon met het thuisfront belden (kindergejengel alom). Sommigen wilden de radio aan. We zijn verhuisd en hebben nu twee keer zo veel ruimte. Het blijft open, maar men gedraagt zich rustiger.
Karin van der Spoel Haarlem

Mails in plaats van contact

De kantoortuin uit de jaren tachtig van de vorige eeuw was benauwd, saai en lelijk, met ratelende typmachines en te veel mensen in een te kleine ruimte. De moderne kantoortuin blijkt fnuikend voor de concentratie. Apart werken of thuis werken blijkt de productiviteit en de effectiviteit niet te schaden. Elkaar vaker zien is niet per se beter. In plaats van oogcontact sturen we mails en andere snelle berichten.Mijn eigen kantoortuin bevindt zich inmiddels in de open lucht.
Joke van Overbruggen Nuenen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden