Kantoor kan niet zonder café

Makelaar Jones Lang LaSalle: Bedrijfslocaties met winkels en horeca zijn populair

INTERVIEW | JELLE BRANDSMA

De beste Nederlandse kantoorlocatie is de Amsterdamse Zuidas, de slechtste is het bedrijventerrein van het vliegveld bij Lelystad. Makelaar Jones Lang LaSalle bracht 232 kantoorgebieden samen in een ranglijst en constateert dat het met de kwaliteit van Nederlandse kantoren droevig is gesteld: "Er is veel middelmatigheid", zegt Pim Macke, directeur strategisch advies bij het makelaarskantoor. Opmerkelijk: kantoren langs de snelweg zijn niet langer in trek.

Waarom zijn veel kantoren middelmatig?
"Wij hebben gekeken daar de ligging van de panden en de staat waarin zij verkeren. Kantoren die goed bereikbaar zijn, doen het goed. De locaties in grote steden bij stations zijn aantrekkelijk en niet alleen per trein goed bereikbaar maar vaak ook over de weg. Kantoren met weinig voorzieningen, zoals geen winkels en horeca in de buurt, komen minder goed uit onze ranglijst. Verder is voor goede kantoren van belang dat er ook andere functies in de buurt zijn, zoals andere kantoren of woonhuizen. Rond een goed kantoor is reuring. Wij vinden de Nederlandse kantorenmarkt middelmatig omdat er in het verleden te weinig aandacht is geweest voor kwaliteit. Er was volop behoefte aan ruimte maar nu is dat anders, want 15 procent van de ruimte staat leeg."

Wat moet er gebeuren om de kantoren weer aantrekkelijk te maken?
"Bedrijven vragen om meer voorzieningen rond de kantoren. Verder willen zij in een pand hun eigen concept doorvoeren. Dat betekent dat zij de inrichting willen afstemmen op hun werkwijze; niet alleen plek voor bureaus met stoelen maar ook flexibele ruimte waar medewerkers die elders werken een dag kunnen aanschuiven. Veel werk wordt tegenwoordig uitgevoerd in projectteams. Ook daar moet speciaal ruimte voor zijn."

In juni sloten vastgoedbedrijven en de overheid een convenant om problemen in de sector aan te pakken. Slechte kantoren slopen is een van de voornemens. Beginnen in Lelystad dan maar?
"Bij onze ranglijst hebben wij niet gekeken naar prijs. Het is logisch dat een kantoor aan de Zuidas duurder is dan bij het vliegveld van Lelystad. Er zijn bedrijven die niet veel willen betalen. Een kantoor kan ook een andere functie krijgen. In juni is afgesproken dat er een betere planning moet komen van nieuwbouw, dat er een fonds moet komen om hier en daar lege kantoren te slopen en dat soms de functie van een pand kan veranderen. Er zjn al goede initiatieven: kantoren worden omgebouwd tot hotel, woonruimte of bedrijfsverzamelgebouw."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden