Verkiezingskoorts VS

Kantoor in Brooklyn 'is ready for Hillary'

Hillary Clinton. Niemand twijfelt aan haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2016 in de VS, maar ze heeft zich nog niet formeel kandidaat gesteld namen de Democraten. Beeld ap
Hillary Clinton. Niemand twijfelt aan haar kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2016 in de VS, maar ze heeft zich nog niet formeel kandidaat gesteld namen de Democraten.Beeld ap

Op 13 april gaat Marco Rubio het zeggen! En rond die tijd lijkt ook Hillary Clinton haar kaarten op tafel te moeten leggen.

Niemand twijfelt aan hun kandidatuur, maar voorlopig doen die twee alsof het nog helemaal geen uitgemaakte zaak is dat ze zich in de campagne voor 2016 gaan storten. Dat is ze geraden ook, want om zonder de wet te overtreden president van de Verenigde Staten te worden, moet je een heel spoorboekje volgen.

En dus zei Rubio, Republikeins senator, toen hij die datum van 13 april aankondigde alleen maar dat hij 'heel enthousiast' is over wat hij dan zal gaan zeggen over zijn presidentiële ambities. En vermeldt Hillary Clinton's Twitter-profiel tot op de dag van vandaag naast een riedel voormalige banen en rollen - FLOTUS ('First Lady of the United States'), SecState, hondeneigenaar, barstenmaker in glazen plafonds - als laatste de afkorting TBD: to be decided.

Beperkingen
Er zit namelijk nogal wat aan vast als daar iets zou komen te staan als 'next POTUS' - President of the United States. Iemand die zich officieel presenteert als kandidaat voor het presidentschap, moet zich aanmelden bij de Federal Election Commission (FEC). Vanaf dat moment gelden er beperkingen voor het aannemen van geld en de verplichting tot het openbaar maken van geldgevers.

null Beeld Twitter
Beeld Twitter

Tot nu toe heeft alleen de Republikein Ted Cruz die stap gezet. Bijna-kandidaten als Rubio en Clinton hebben de handen nog redelijk vrij. Iedereen weet wel wat hun ambities zijn, en hun activiteiten spreken boekdelen. Maar zo lang ze het niet hardop zeggen, en persoonlijk niet meer aan giften aannemen dan 5000 dollar, valt het volgens de FEC nog onder 'met het idee spelen'.

Natuurlijk wordt er met die regels creatief omgegaan. Een op het oog onafhankelijke groep als 'Ready for Hillary', die haar tot een kandidatuur wil bewegen, mag rustig geld ophalen en mensen aannemen. Als ze eenmaal zo ver is, mag ze zo'n groep adopteren als haar campagne-organisatie. Ook Rubio heeft zo'n 'verkenningscomité'. Maar een comité mag niet rechtstreeks campagne voeren.

Zo nu en dan prikken groeperingen die de democratie een goed hart toedragen - of in elk geval een van de kandidaten - door dat rookgordijn heen. Zo hebben de actiegroepen voor een schonere politiek 'Campaign Legal Center' en 'Democracy 21' bij de FEC een klacht ingediend tegen de Republikeinse nog-niet-kandidaten Jeb Bush, Scott Walker, Rick Santorum en de Democraat Martin O'Malley.

De Republikein Ted Cruz is de enige die zich tot nu toe kandidaat heeft gesteld voor de race om het Witte Huis. Beeld ap
De Republikein Ted Cruz is de enige die zich tot nu toe kandidaat heeft gesteld voor de race om het Witte Huis.Beeld ap

Volgens de klacht zijn deze politici eigenlijk al lang aan het campagnevoeren. Als het verkenningscomité van gouverneur van Wisconsin een kantoor opent in de staat Iowa, die alleen maar belangrijk is omdat daar het eerst van alle staten gestemd wordt in de voorverkiezingen, dan weet je het wel, zei Paul S. Ryan van het Campaign Legal Center tegen Bloomberg.

Gevangenisstraf
En een andere organisatie, de Foundation for Accountability and Civic Trust, heeft een soortgelijke klacht ingediend tegen Hillary Clinton. Op overtreding van de campagnewetten staan boetes, maar bij heel grove overtredingen kan ook gevangenisstraf worden opgelegd.

Maar binnenkort hoeft niemand zich meer af te vragen of Clinton president wil worden. Politico meldde deze week als eerste dat ze het huurcontract heeft getekend voor een kantoorpand in Brooklyn.

En dan is het toch echt geen 'verkennen' meer wat ze doet. Dus tenzij ze waar kan maken dat ze in dat kantoor een adviesbureau voor hondeneigenaren of vrouwelijke carrièremakers gaat vestigen, moet ze volgens de regels binnen twee weken haar kandidatuur officieel maken.

Bas den Hond is correspondent voor Trouw in de Verenigde Staten, en bericht voor trouw.nl regelmatig over de opmaat naar de presidentsverkiezingen in 2016

Hillary Clinton zou afgelopen week in dit gebouw in Brooklyn, New York twee verdiepingen hebben gehuurd voor haar campagneteam. Beeld ap
Hillary Clinton zou afgelopen week in dit gebouw in Brooklyn, New York twee verdiepingen hebben gehuurd voor haar campagneteam.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden