Kanshebber bij de Musical Awards

Donderdag vindt in het Utrechtse Beatrixtheater het jaarlijkse Musical Awards Gala plaats. Loes Luca (63) is genomineerd voor haar hoofdrol in 'In de ban van Broadway', een rol die ze afgelopen zomer na twee weken moest neerleggen wegens gezondheidsproblemen.

Wat vond u van de nominatie?

"Prijzen doen me niet zo veel. Ik ben zo iemand die vaak wordt genomineerd maar nauwelijks wint. Voor een Colombina, voor een Theo d'Or, en o ja, de Gouden Notekraker heb ik dan wel gewonnen..."

Hoe kijkt u terug op het inleveren van de rol waarvoor u nu bent genomineerd?

"Nou, omdat het allemaal goed is afgelopen, kan ik nu wel zeggen: ik vond het verschrikkelijk. Mijn wereld stortte in. Deze rol was een stevige kluif, waar ik me lekker in had vastgebeten. Mijn eerste gedachte was de dokters te vragen of ze me niet een paar weken later konden opereren, zodat ik in het zomerreces kon herstellen. Maar dat ging niet, die cyste moest uit mijn buik. Of nee, mijn eerste gedachte was dat ik niet wilde overlijden voordat mijn moeder gaat. En dat is een taaie."

Ooit gedacht dat dit weleens uw laatste rol zou kunnen zijn?

"Nee, maar ik heb wel een jasje uitgetrokken. Je realiseert je dat het allemaal ineens weg kan zijn. Maar ik denk niet anders over mijn werk. Ik had voor de operatie genoeg plannen, die heb ik nog steeds. Momenteel schrijft Roos Ouwehand een filmscenario waar ik veel zin in heb. Een doorsnee-iemand uit Schiedam gaat in haar eentje naar Spanje. Voor het avontuur, maar niks extreems. Ze heeft aardse problemen: wat doe je als je de wind van voren krijgt van je kinderen, wanneer houdt het zorgen op? Dat spreekt me erg aan."

Stond de rol van actrice Margo Miller als diva-op-leeftijd in 'In de ban van Broadway' ook dichtbij uzelf?

"Ha! Ik herken wel het gevoel dat ik te oud ben voor sommige dingen. Maar daar ben ik niet bitter over, ik heb een heel mooi werkzaam leven gehad. Ik ben nooit afhankelijk geweest van producenten of gezelschappen, en heb mezelf altijd nog kunnen blijven ontwikkelen."

Zin in het gala, in Utrecht?

"Is het in het Beatrixtheater? Goed dat je het zegt!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden