Kansen én risico met Jesse Klaver

Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik (R) en Kamerlid Jesse Klaver vallen elkaar in de armen na afloop van de persconferentie waarin Van Ojik aangeeft op te stappen als fractievoorzitter. Beeld anp
Fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik (R) en Kamerlid Jesse Klaver vallen elkaar in de armen na afloop van de persconferentie waarin Van Ojik aangeeft op te stappen als fractievoorzitter.Beeld anp

Als vader en zoon vallen ze elkaar in de armen, kloppen elkaar op de schouders. De bescheiden en bedachtzame Bram van Ojik (60) droeg gisteren het fractievoorzitterschap van GroenLinks over aan de ambitieuze en welsprekende Jesse Klaver (29). Een wisseling van de wacht die een kans biedt maar ook een risico vormt.

Van Ojik memoreerde hoe hij onbedoeld partijleider werd na het aftreden van Jolande Sap. Zij moest weg na het verlies van zes van de tien zetels bij de verkiezingen van 2012. Hij vindt dat 'rust en vertrouwen' zijn hersteld. Maar Van Ojik ziet zichzelf niet als lijsttrekker. "Ik denk dat een ander dat beter kan." Hij vertrekt ook uit de Tweede Kamer. Rik Grashoff, al eerder Kamerlid en tot gisteren nog partijvoorzitter, neemt zijn zetel over.

Klaver heeft nog een kleine twee jaar om zich te bewijzen als nieuwe partijleider. Er zijn verkiezingen in maart 2017 of eerder als het kabinet valt. Met Klaver kiest de fractie van GroenLinks voor een ambitieus en gedreven politicus. Door zijn leeftijd en flair kan hij mogelijk nieuwe groepen aantrekken die nu nog niet bij GroenLinks uitkomen; bijvoorbeeld de categorie mensen die nu voor D66 kiest en belangstelling heeft voor milieu, onderwijs en de zorg. Waar Van Ojik vooral de trouwe aanhang vertegenwoordigde, kan Klaver op zoek naar nieuwe kiezers.

Klaver vertegenwoordigt niet de generatie die alles al heeft gezien en bereikt. Hij schetste gisteren zijn eigen levensloop. De Brabantse jongen begon aan het vmbo en reeg de ene na de andere opleiding aan zijn ketting. Hij weet dat het soms knokken is om vooruit te komen. "Je moet je nooit laten vertellen dat iets onmogelijk is. Tussen jou en je dromen staat de angst om te falen. Laat dat los."

Zijn onervarenheid is een risico. Nooit eerder was een fractievoorzitter zo jong. Pas 29 jaar, is dat oud genoeg voor het grote werk? Zelf denkt hij dat het kan. "Ik ben inmiddels een ervaren parlementariër. Ik ben niet zo bezig met de vraag of ik ervaring genoeg heb. Je moet het gewoon doen."

Of in GroenLinks ook het tij keert, moet blijken. De wisseling van het leiderschap gaat wel heel snel. Femke Halsema vertrok in 2010, Jolande Sap in 2012, Van Ojik trekt nu aan de stutten. Met een nieuwe leider kwam er steeds een nieuwe koers. Halsema voer op een liberaal kompas met versoepeling van het ontslagrecht en een kortere WW. Van Ojik keerde terug naar de oude waarden van de partij: bescherming van werknemersrechten, een basisinkomen en herverdeling van arbeid.

Waar staat Klaver? "Ik positioneer mij niet aan de hand van mijn voorgangers. Ik kies eigen woorden en ga een eigen lijn uitstippelen."

Jesse Klaver Beeld ANP
Jesse KlaverBeeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden