'Kanselier van vrije wereld' Persoon van 2015

Omdat ze meer van haar land vraagt dan het gros van de politici zou durven, omdat ze pal staat tegen zowel tirannie als opportunisme en omdat ze standvastig moreel leiderschap toont in een wereld waar dat schaars is, is Angela Merkel Time's Persoon van het Jaar. Het zijn lovende woorden voor de Duitse bondskanselier in het 'juryrapport' van het Amerikaanse tijdschrift Time.

Het is 2015. Het jaar waarin Merkel tien jaar als bondskanselier aan de macht is in Duitsland en door Time wordt gezien als de 'de facto leider van Europa'. Meerdere malen komt het voortbestaan van de Unie volgens het tijdschrift onder zware druk te staan. En telkens is daar Merkel als 'onmisbare speler'.

De financiële crisis, de Russische annexatie van de Krim en het dreigende faillissement van euroland Griekenland. En daar blijft het niet bij. De vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs zetten het Europa van open grenzen op z'n kop. 'Elke keer greep Merkel in', schrijft Time. Voor de bondskanselier zelf wellicht niet altijd de beste keuze. In eigen land staat haar positie onder druk, haar populariteit is op een dieptepunt. 'De terugslag kwam snel en van alle kanten. Donald Trump noemde haar krankzinnig. Duitse demonstranten noemden haar verrader, hoer. Haar bondgenoten waarschuwden voor een volksopstand en haar tegenstanders waarschuwden voor economische ineenstorting en culturele zelfmoord.' En Merkel? Die blijft herhalen wat ze al zo vaak heeft gezegd. 'Wir schaffen das.'

Merkels naam wordt toegevoegd aan een heel kort lijstje van vrouwelijke winnaars. Hoewel het tijdschrift de prijs al sinds 1927 uitreikt, is Merkel pas de vierde vrouw die de titel krijgt. In 1936 was de Amerikaanse Wallis Warfield Simpson de eerste vrouwelijke winnaar. Zij scheidde van de Britse Koning Edward VIII die voor haar de troon had opgegeven. In 1952 won de Britse Koningin Elizabeth de prijs, en in 1986 had Corazon Aquino, de eerste vrouwelijke president van de Filippijnen, de eer.

Vrouwen die zich voor Merkel tot de gelukkige winnaars mochten rekenen, kregen overigens de titel 'Man van het Jaar'. Pas in 1999 veranderde het tijdschrift de prijs naar 'Persoon van het Jaar'.

Opvallende tweede

Volgens Time is de zelfverklaarde kalief van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, het 'nieuwe gezicht van het terrorisme' en 'doelwit nummer 1 in de lange strijd ter verdediging van menselijke waarden'. Hij eindigde als tweede. De Amerikaanse miljardair en presidentskandidaat Donald Trump werd derde. Op Twitter noemde hij zichzelf 'de grote favoriet'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden