Kans op zware beving in Tokio groter
Aardschok van 11 maart heeft voor veranderingen in de aardkorst gezorgd
De kans op een zware aardbeving nabij Tokio is volgens wetenschappers van het Britse Geologische Instituut aanzienlijk toegenomen na de zware aardbeving die Japan op vrijdag 11 maart trof.
De beving heeft voor veranderingen in de aardkorst gezorgd, waardoor het drukpunt tussen twee aardplaten richting de Japanse hoofdstad Tokio is verschoven.
Volgens de deskundigen zal een vergelijkbare aardbeving als die van 11 maart Tokio niet snel treffen. De kracht van de beving van twee weken was uitzonderlijk. Maar gezien de bevolkingsdichtheid in de regio - in de agglomeratie Tokio wonen bijna 39 miljoen mensen - zou een beving van 7,5 op de schaal van Richter al catastrofaal kunnen zijn.
Door het onder elkaar schuiven van de Noord-Amerikaanse en de Pacifische plaat werd er een spanning opgebouwd die op 11 maart in één klap loskwam. De energie die er bij vrijkwam was 600 miljoen maal zo groot als die van de atoombom die de Amerikanen in 1945 op Hiroshima gooiden.
De zeebodem kwam 9 meter omhoog, waardoor er een vernietigende tsunami werd opgewekt. Door de verschuiving van de aardplaten is er meer naar het zuiden op de breuklijn nieuwe druk opgebouwd: dichter in de buurt van Tokio.
Bernd Andeweg, als spanningsdeskundige verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam bevestigt dit. "Bij deze beving is een plaat helemaal opgeschoven waardoor die druk verder zuidelijk is komen te liggen."
Deze verschuiving is nabij Tokio tot stilstand gekomen - net op het kruispunt met een derde plaat. Andeweg: "Je kunt dan op je klompen aanvoelen dat het risico op een aardbeving daar is toegenomen."
De situatie is vergelijkbaar met wat zich er na de aardbeving van 2004 bij Atjeh heeft afgespeeld. "Door deze beving nam de spanning op een zuidelijker segment van de plaatgrens toe. Dit veroorzaakte drie maanden later een aardbeving van 8,7 op de schaal van Richter", herinnert Andeweg zich.
Ook deze aardschok was al aangekondigd door geologen. Bij de beving op 28 maart 2005 kwamen op het eiland Nias ten westen van Sumatra circa 1300 mensen om het leven.
Andeweg vindt het moeilijk om te zeggen of Tokio zich nu zorgen moet maken. "Dat is het probleem van ons beroep: als je niks zegt, is het niet goed, maar als je wel wat voorspelt kun je niet precies genoeg zijn."
De aardbeving heeft voor een complexe herschikking van de aardplaten gezorgd, en met zo'n derde plaat erbij wordt het volgens de aardwetenschapper alleen maar lastiger om voorspellingen te doen.
Wel merkt Andeweg op dat geologen lering trekken uit de verschuivende aardplaten en de kennis over dat fenomeen toeneemt. "Triest maar waar: de wetenschap heeft enorm veel geleerd van deze aardbeving."
undefined