Kans op warmte

Afrikaanse warmte is de afgelopen dagen de Middellandse Zee overgestoken. Maandagmiddag werd op Capri, Italië 36,4 graden. gemeten, gistermiddag wederom zinderende temperaturen. Om 14 uur meldde Palermo 37,7 graden. De woestijnhitte breidde zich ook uit naar Midden-Europa. In het zuiden van Duitsland werd op veel plaatselijk de grens van 30 graden overschreden, in Oostenrijk meldde Graz om 15 uur 33,4 graden.

Onder invloed van een frontale storing boven Het Kanaal, dringt de warme lucht vandaag ons land binnen. De verwachting is dat het kwik in het noordoosten oploopt naar circa 28 graden, in het zuidwesten wordt het circa 23 graden. Iets hogere waarden sluit ik niet uit. Dat zal echter afhangen van het tijdstip waarop bewolking en buien van een koufront arriveren. Waarschijnlijk begint de dag met zon, in de middag gevolgd door enkele, mogelijk pittige donderbuien. Het koufront zou trouwens ook vanochtend al ons land kunnen bereiken. In dat geval is de kans op hoogzomerse maxima klein. De wind ruimt vandaag van oost naar zuid (Zeeland zuidwest) en is matig tot vrij krachtig. In het Waddengebied waait het vanochtend nog krachtig. De vorming van een nieuwe frontale storing ten zuiden en/of zuidoosten van ons land, doet de wind donderdag opnieuw uit het oosten of noordoosten waaien.

De temperatuur loopt, afhankelijk van de hoeveelheid zon, op naar ongeveer 25 graden. In het noorden en noordwesten is het minder warm. Vooral donderdagavond neemt de kans op onweer toe. Op de wat langere termijn blijft het warm, eerst nog zomers warm. Hogedrukgebieden lijken echter minder hun stempel op het weerbeeld te zullen drukken dan zich eergisteren liet aanzien. Periodiek moeten we dus met enkele (onweers)buien rekening houden.

Gisteren veroorzaakte een kleverig warmtefront, waarvan de positie door de diverse weerdiensten verschillend werd beoordeeld, plaatselijk regen. Veel viel er niet (Saharazand in Hoensbroek) maar maandagavond en gisternacht in het westen wel flinke buien. In Middelburg viel 12, in Zoetermeer 11 mm. In Stavenisse viel ook 11 mm. De maandsom bedraagt daar nu 81 mm tegen slechts 3 mm op Schiermonnikoog.

Verder een zeer warme mei in onze streken, te koud in grote delen van Noord- en Noordoost-Europa. In het Noorse Kautokeino is het al vanaf 10 mei te koud.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden