Kans op 'schone coalitie' Curaçao

stembus | De uitslag van de verkiezingen biedt kans een regering te vormen zonder partijen die met corruptie en de illegale gokwereld in verband worden gebracht. MAN leidt de formatie.

HANS MARIJNISSEN en REDACTIE BINNENLAND

De uitslag van de Statenverkiezingen op Curaçao geeft ruimte voor de vorming van een coalitie met 'schone partijen'. MFK, de partij van de voor corruptie veroordeelde oud-premier Gerrit Schotte, bleef met driehonderd stemmen net achter de MAN van Hensley Koeiman. Die partij mag nu de formatie leiden.

De sociaal-democratische MAN (4 zetels) kan samen met de liberale PAR (4), de christen-democratische PNP (2), de middenpartij MP (1) en eventueel de nieuwe Un Kòrsou Hustu van onafhankelijk statenlid Omayra Leeflang (1) een coalitie vormen van twaalf zetels in een parlement van 21 zetels. Op die manier kunnen de partijen die met corruptie en de illegale gokwereld in verband worden gebracht, buiten de deur worden gehouden.

De opkomst van de MAN, die bij de vorige verkiezingen slechts twee zetels haalde, is opvallend. De verklaring is dat veel aanhangers van de in 2013 vermoorde Hermin Wiels van de onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano (PS) naar MAN zijn overgelopen. Wiels zou zijn gedood omdat hij details over politieke omkoping door de gokwereld openbaar wilde maken. De PS zónder Wiels zakte deze verkiezingen weg van vijf naar twee zetels.

De partij van Gerrit Schotte (vier zetels) heeft gisteren al hertelling van de stemmen gevraagd omdat het verschil met de MAN zo klein in. Daarom kan het enkele dagen duren voordat de definitieve uitslag bekend wordt. Schotte lag in de peilingen van de afgelopen weken steeds ruim voor, met de aantekening dat meer dan de helft van de kiezers nog niet wist op wie ze zouden stemmen. Op verkiezingsdag moest hij in een nek-aan-nekrace in de laatste uren van de telling de MAN voor laten gaan.

In zijn campagne trok de charismatische Schotte zes maanden lang door de arme wijken voor huisbezoeken, waarbij hij zijn kiezers in spe persoonlijke oplossingen beloofde. Die authentieke bezoekjes legde hij met de camera in zijn telefoon vast, en hij verspreidde deze op grote schaal via sociale media. Daarnaast gebruikte hij de telefoongegevens van tienduizenden Curaçaoënaars voor persoonlijke voicemails. Niemand wist hoe Schotte aan die gegevens kwam.

Schotte werd enkele maanden geleden nog tot drie jaar cel veroordeeld en mag zich vijf jaar lang niet met de politiek bemoeien om, aldus de rechter, 'de democratie van het eiland te beschermen'. Maar het door Schotte ingestelde hoger beroep had een schorsende werking. Aan de Curaçaose bevolking verkocht hij dit hoger beroep als 'een schone lei'. Het proces zou opnieuw worden gevoerd, zo draaide hij de kwestie om, en zo lang hij niet in hoger beroep was veroordeeld, was hij onschuldig. Klaarblijkelijk vonden veel kiezers de eerdere veroordeling geen bezwaar.

Opvallend was ook de opkomst van Kòrsou di Nos Tur van Amparo dos Santos. Hij kreeg drie zetels met de belofte dat bedrijven onder zijn bewind vijf jaar lang geen winstbelasting zouden hoeven te betalen. Amparo dos Santos is de broer van loterijkoning Robbie dos Santos. De laatste werd dit jaar veroordeeld voor onder meer witwassen.

De vrouwenpartij DP, die op vier zetels had gerekend, kwam niet in het parlement. De verkiezingen op Curaçao waren vanwege de verwachte gevolgen van orkaan Matthew verschoven van vorige week vrijdag naar woensdag.

undefined

In het kort

De partij van oud-premier Schotte bleef net achter bij MAN

De definitieve uitslag laat op zich wachten omdat Schotte om hertelling heeft gevraagd

MAN lijkt veel kiezers te hebben gewonnen op PS, de partij van de vermoorde Hermin Wiels

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden