Kans op buien, vanaf morgen weer zon

JORALF QUIST

Dankzij de zwakke wind krijgen we komende nacht te maken met een bekend fenomeen: mistvorming. Door opklaringen gedurende de nacht koelt het goed af en kan er stralingsmist ontstaan. Stralingsmist is mist die vanaf de grond naar boven wordt gevormd door de afkoeling van de grond. Het is belangrijk dat er niet te veel wind staat, maar ook niet te weinig. Als er te weinig wind staat, minder dan 1 m/s, dan blijven de waterdruppeltjes niet in de lucht hangen. Ze hechten zich aan de grond of andere voorwerpen, zoals bijvoorbeeld auto's, grassprieten en bomen. Als er te veel wind staat, meer dan 3 m/s, dan wordt de koude, vochtige lucht vlak boven de grond gemengd met drogere, warmere lucht van bovenaf. Ook morgennacht kan er lokaal wat mist ontstaan.

Vandaag trekt een zwakke storing over het land. Aanvankelijk is er nog ruimte voor de zon. Alleen in het westen is er meer bewolking en kan later in de ochtend een spat regen vallen. 's Middags raakt het ook in het oosten bewolkt en valt er lokaal wat regen. Het kwik ligt tussen 18 graden op de Wadden tot 22 graden in Limburg. Daarbij staat een meest matige zuidwestenwind. Vanavond is er aanvankelijk nog veel bewolking, maar in de nacht klaart het vanuit het westen breed op. Omdat er weinig wind staat kan er dan gemakkelijk nevel of mist ontstaan. De minima liggen tussen 9 graden in het noordoosten en 13 in het zuidwesten.

Restanten van de storing van vandaag veroorzaken morgen nog wat bewolking, maar de zon breekt daar gedurende de dag steeds vaker doorheen. Het blijft droog bij maxima tussen 19 graden in het noorden en 23 in het zuiden. Vanaf woensdag is het weer onverminderd nazomer. Een kern van een hogedrukgebied boven het Europese continent houdt het weer bij ons in zijn greep. De zon schijnt volop en het wordt gemiddeld een graad of 22.

Extremen op 26 september:
Hoogste maximum: 25,1° in 1967

Laagste minimum: 0° in 1928

Meeste neerslag: 24,4 mm in 1995

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden