Kannibalisme en massagraven in Zuid-Soedan

Soldaten van het Zuid-Soedanese leger Beeld afp
Soldaten van het Zuid-Soedanese legerBeeld afp

Gedwongen kannibalisme, groepsverkrachtingen, het mishandelen van zwangere vrouwen. De Afrikaanse Unie maakte dinsdag in een rapport bekend dat dit nog maar enkele van de gruwelijkheden zijn die de Zuid-Soedanezen tijdens de burgeroorlog moesten ondergaan.

Mitzi Pepers

Deze zomer werd er nog een vredesakkoord getekend, maar er werden al zeven wapenstilstanden geschonden sinds het conflict eind 2013 losbarstte tussen het leger van president Salva Kiir en troepen die loyaal zijn aan ex-vicepresident Riek Machar. Het gaat uitermate slecht met het land, zijn inwoners en de economie, zo blijkt uit het ontluisterende rapport van de Afrikaanse Unie, een verbond tussen alle landen op het Afrikaanse continent.

Misdaden tegen de mensheid
De Afrikaanse Unie stelt dat er ernstige misdrijven tegen de mensheid zijn begaan, zo blijkt uit getuigenissen van inwoners. Zo moesten vrouwen het verbrande mensenvlees van doden eten, werden mensen gedwongen in een kampvuur te springen en moesten ze het verse bloed van slachtoffers drinken.

Vrouwen van alle leeftijden werden in elkaar geschopt, waren slachtoffer van groepsverkrachtingen en van zwangere vrouwen werd de buik opgesneden. Ook zijn er tijdens onderzoek van de Afrikaanse Unie meerdere massagraven ontdekt. Mede door foto's van getuigen hebben de onderzoekers bewijs gevonden voor de gruweldaden.

Duidelijkheid over conflict
Hoewel het rapport geen harde cijfers bevat, stelt de Afrikaanse Unie dat er de eerste drie dagen van de burgeroorlog 15.000 tot 20.000 Nuers werden vermoord. Naarmate de oorlog vorderde, werden de misdaden steeds gruwelijker.

De Nuers en de Dinka's, twee etnische groepen in het Afrikaanse land, liggen al jaren met elkaar in de clinch. Het begon met het ontslaan van vicepresident Riek Machar, die door president Salva Kiir verdacht werd van het plegen van een coupe.

Links voormalige vicepresident Machar, rechts president Kiir. Beeld AP
Links voormalige vicepresident Machar, rechts president Kiir.Beeld AP

Niet alleen werd het toen een conflict tussen aanhangers van de vicepresident en de regering, het ging opeens ook over etniciteit. Kiir is Dinka en Machar is Nuer. Door de etnische achtergrond van de twee mannen werd het conflict meteen grimmiger. Zeker toen president Kiir besloot tot aanval over te gaan.

Het is onduidelijk welke groep, Nuer of Dinka, welke gruweldaden heeft begaan. Maar getuigen uit het rapport houden president Kiir verantwoordelijk. Ze zeggen dat ze op hem gestemd hebben, omdat hij hen veiligheid zou bieden. Iets wat hij duidelijk niet waar kon maken.

Onafhankelijkheid
Zuid-Soedan is Afrika's jongste natie. Het land werd in 2011 onafhankelijk van Soedan en kreeg een eigen regering, hoewel nauwe banden met de regering in Khartoem in Noord-Soedan behouden bleven.

Door het loskomen van Noord-Soedan waren er in Zuid-Soedan geen duidelijke regels over mensenrechten. Ook de ernstige armoede en honger zijn oorzaak van het conflict.

Het land is er nu slecht aan toe, zo blijkt uit het rapport. Zelfs in de delen van het land waar minder geweld voorkomt, worden konvooien van humanitaire organisaties aangevallen. Door de burgeroorlog zal er voor de tweede keer niet geoogst kunnen worden, waardoor er volgend jaar een groot voedseltekort is. Meer dan 1,5 miljoen mensen zijn gevlucht naar andere delen in Zuid-Soedan en worden opgevangen in kampen van de Verenigde Naties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden