Kankerzorg en knieoperaties in de export. Waarom niet?

Beeld ANP XTRA

Nederlandse ziekenhuizen richten zich steeds meer op patiënten uit het buitenland om de kosten te drukken. Om die patiënten te trekken, moeten ze wel iets te bieden hebben. Een unieke manier van dotteren, een gespecialiseerde kankerbehandeling of een specialist in het behandelen van brandwonden. Maar ook Nederlanders vinden makkelijker de behandeling die zij zoeken in het buitenland.

Nu trekken Nederlandse ziekenhuizen nog nauwelijks patiënten uit het buitenland. 0,3 procent van de behandelingen wordt uitgevoerd bij niet-Nederlanders. Toch zien veel ziekenhuizen wel brood in buitenlandse patiënten omdat zij een interessante inkomstenbron kunnen zijn. Voor ziekenhuizen in nood kan het een oplossing zijn om de infrastructuur zo effectief mogelijk te benutten.

"Groei was lang het adagium in de zorg, maar sinds 2012 is bij sommige ziekenhuizen een krimp te zien", zegt Michiel Verkoulen, zorgeconoom en adviseur bij ZorgVuldig Advies. "De zorg in Nederland is zeer goed. Waarom zou je daar geen exportproduct van maken?"

"Andersom gebeurt het vaker", zegt Verkoulen. "Al blijven ook de kosten voor Nederlanders die zich in het buitenland laten behandelen beperkt. Een procent van de totale kosten gedeclareerd bij zorgverzekeraars werd besteed buiten Nederland."

Reputatie
Bij het Medisch Centrum Atrium in Heerlen merken ze al dat patiënten uit het buitenland het ziekenhuis weten te vinden voor bepaalde behandelingen, zoals de behandeling van overgewicht en een unieke manier van dotteren. Het ziekenhuis is nog niet van plan om actief patiënten uit het buitenland binnen te halen, maar sluit niet uit dat het in de toekomst wel gebeurt.

Ook bij het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk zien ze dat buitenlandse patiënten vanzelf de weg naar het ziekenhuis, gespecialiseerd in brandwonden, kunnen vinden. "We zijn niet alleen bekend bij professionals in het buitenland, maar blijkbaar ook bij patiënten", zegt Jeroen van Roon, directeur van het ziekenhuis. "Door de reputatie van onze artsen komen de patiënten vanzelf."

Duidelijk profiel
Om patiënten uit het buitenland te trekken moeten ziekenhuizen zich specialiseren in bepaalde behandelingen. "Dat past in de ontwikkeling dat ziekenhuizen een duidelijker profiel voor zichzelf creëren. Ze proberen ergens in uit te blinken," zegt Verkoulen.

Via het internet kunnen mensen makkelijk opzoeken welke behandelingen worden aangeboden en in welke ziekenhuizen specialisten werken. Dat blijft niet beperkt tot landsgrenzen. Verkoulen: "Het aantal buitenlanders dat naar Nederland komt voor een behandeling groeit, en ook Nederlanders zoeken het vaker over de grens."

Kosten
Volgens zorgadviseur Verkoulen draagt vooral technologie bij aan de grensoverschrijdendheid van de zorg. "Medische technologie wordt steeds duurder. Om het betaalbaar te houden is het zaak om de apparaten veel te gebruiken, eventueel met patiënten uit het buitenland."

In welk land je het goedkoopst uit bent is volgens Verkoulen moeilijk te zeggen. Prijzen verschillen per behandeling. Omdat zelden prijsafspraken worden gemaakt met buitenlandse ziekenhuizen betalen patiënten vaak een individuele prijs. "Maar Nederland is niet goedkoop."

Volgens Van Roon van het Rode Kruis Ziekenhuis betalen buitenlandse patiënten vaak een kleine opslag voor de administratieve afhandeling. "Maar er zit geen heftig verdienmodel onder."

Verkoulen vreest niet dat buitenlandse patiënten de bedden bezet zullen houden. "Het gaat om kleine percentages. De wachtlijsten in Nederland zijn niet lang en zullen ook niet toenemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden