Kankerzorg eist bescheidenheid

Als volwassen kankerpatiënten, voor wie de arts in het ziekenhuis niets meer kan doen, bereid zijn tienduizend euro te betalen voor een alternatieve behandeling waarvan de werking niet is bewezen, moet de samenleving zich dan druk maken?

De berichtgeving rond de Duitse 'natuurgenezer' Klaus Ross roept die vraag op. Ross is in wezen een leek die in zijn 'kliniek' vlak over de grens een groep Nederlandse patiënten trok van wie een aantal al dicht bij het overlijden was. Hij injecteerde hen met preparaten die volgens de wetenschap niet werken. Anders dan in Nederland is dat toegestaan in Duitsland. Maar er zijn aanwijzingen dat bij een aantal patiënten die injecties het stervensproces versnelden, en het is de vraag of Ross tijdig de hulp van een naburig ziekenhuis heeft ingeroepen.

Wat er werkelijk is gebeurd, moet nog blijken uit onderzoek van de Duitse justitie. Het verhaal van een oud-patiënt van Ross, gisteren in deze krant, is genuanceerd. Deze zestiger met alvleesklierkanker overlegt met Ross en met de reguliere specialist. Het schrikbeeld van actrice Sylvia Millecam, verdwaald in het alternatieve circuit terwijl borstkanker uitgroeide tot de dodelijke variant, lijkt hier geen herhaling te krijgen. Het gaat ver om deze man zijn nieuwe hoop te onthouden.

Toch is er volop reden tot zorg, zelfs als Ross vrijgepleit gaat worden. Want niet iedereen is zo volledig bij zinnen nadat de arts in het ziekenhuis die beroemde zin 'ik kan niets meer voor u doen' heeft uitgesproken. In die wanhoop is er een markt voor alternatieve behandelaars, ook voor degenen met minder goede bedoelingen zoals die oprijzen uit de beschrijving van Klaus Ross. Die zich richten op minder bewuste patiënten als de man gisteren in deze krant. Deze zaak is een krachtig bewijs voor de stelling dat de volkswijsheid 'baat het niet, dan schaadt het niet' vaak niet opgaat. Deze behandelingen baten niet, en kunnen ernstig schaden.

De reguliere geneeskunde staat op een hoog niveau maar het risico is dat sommige mensen denken dat doodgaan er niet bij is onder de 75 jaar. In de wetenschap klinken af en toe optimistische geluiden dat 'kanker al snel niet meer dan een chronische ziekte zal zijn' en media melden graag een medische doorbraak. Laten we hopen dat het zo ver komt, maar tot die tijd past bescheidenheid. En eerlijkheid: wij hebben genezing geprobeerd, maar u gaat binnenkort dood. Ingrediënten die nog niet in iedere spreekkamer aanwezig zijn.

De mededeling 'ik kan niet meer voor genezing zorgen' mag niet betekenen dat alles klaar is. Want ook al is er geen genezing meer mogelijk, aandacht voor kwaliteit van leven rond de fatale diagnose moet meer dan nu tot de basisuitrusting van elk ziekenhuis gaan behoren.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden