’Kankerzorg centraliseren’

amsterdam – - Complexe kankerbehandelingen moeten voortaan niet meer in kleine ziekenhuizen worden uitgevoerd, maar alleen nog in grote, gespecialiseerde centra. Dit dringende advies geeft KWF-Kankerbestrijding aan de informateur en de fractieleiders van alle politieke partijen. De zaak moet binnen vier jaar geregeld zijn, vindt het KWF.

Het probleem van kleine centra is dat medische teams er weinig ervaring hebben met complexe ingrepen. Toch voeren zij die op dit moment uit. Daardoor sterven onnodig veel mensen na een operatie en vinden er veel vermijdbare heroperaties plaats, bleek dit jaar uit het rapport ’Kwaliteit van kankerzorg in Nederland’ van het KWF. De organisatie vindt de risico’s voor de patiënt onaanvaardbaar.

„We hebben bijvoorbeeld geconstateerd dat patiënten met dikkedarmkanker twee keer zo vaak overlijden in ziekenhuizen met weinig ervaring”, zegt Femke Welles, hoofd preventie- en patiëntenondersteuning bij het KWF. Bij blaaskanker is iets soortgelijks te zien. „Als een uroloog meer dan tien patiënten per jaar opereert, ligt de sterftekans op 1,2 procent; opereert hij minder dan vijf patiënten, dan neemt de sterfte toe tot wel 6,4 procent. Dat zijn forse verschillen.”

De oorzaak ligt niet alleen bij de ervaring en de specialisatiegraad van het personeel. Sommige slechte scores zijn simpelweg te wijten aan het ontbreken van de juiste apparatuur. Zo is al jaren bekend dat patiënten met dikkedarmkanker vaker in leven blijven als ze vóór hun operatie worden bestraald. Maar kleinere ziekenhuizen beschikken vaak niet over bestralingsapparatuur. Het zou vrij eenvoudig zijn om complexe operaties niet meer uit te voeren in kleine ziekenhuizen. Maar in de praktijk spelen er commerciële belangen mee: ziekenhuizen willen hun patiënten niet kwijt. Het KWF wil de hervorming daarom niet alleen aan de beroepsgroepen overlaten. Ze roept de politiek te hulp. „Dan gaat het hopelijk sneller”, zegt Welles. „Binnen vier jaar moet het in orde zijn. Dat is al heel lang, gezien de ernst van de verschillen.”

Voor kinderkanker is eerder dit jaar afgesproken dat alle 500 patiëntjes in één gespecialiseerd centrum behandeld zullen worden: het Nationaal Kinderoncologisch Centrum, te bouwen in Amsterdam. Dit centrum moet in 2013 opengaan.

Nu nog kunnen kankerpatiëntjes terecht in zeven Universitair Medische Centra. De specialisten in elk van die centra zien per jaar slechts enkele kinderen met dezelfde vorm van kanker. Academische ziekenhuizen zien niets in dat ene centrum, maar specialisten erkennen dat patiënten erop vooruit gaan. Zij hebben met de herverdeling ingestemd, net als patiëntenorganisaties.

„Het nadeel van concentratie is dat patiënten verder moeten reizen”, beaamt Welles. „Maar ik zou persoonlijk liever wat verder rijden voor de beste zorg dan dat ik me in een perifeer ziekenhuis liet behandelen door een arts die maar twee kankerpatiënten per jaar ziet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden