Onderzoek

Kankerverwekkende stof PCA in paracetamol waarschijnlijk ook in Nederland

In het begin van de coronacrisis was er een run op paracetamol, waardoor sommige drogisterijen de verkoop rantsoeneerden. Op sommige plekken raakte het medicijn ook uitverkocht.Beeld ANP

In de populaire pijnstiller paracetamol zijn kankerverwekkende stoffen ontdekt. Gevaarlijk is dat niet, reageert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), al stelt deze mededeling niet iedereen gerust.

De vervuilde stoffen zijn gevonden in partijen paracetamol van het Chinese Anqiu Lu’an, de grootste producent van grondstoffen voor paracetamol ter wereld. In die grondstoffen zijn tijdens testen in Duitsland in opdracht van NRC Handelsblad en ‘Zembla’ de kankerverwekkende stof PCA gevonden. Gezien de omvang van Anqiu Lu’an is het waarschijnlijk dat de producent ook aan firma’s in Nederland levert. Maar waar de medicijnen met vervuilde grondstoffen liggen, is niet bekend.

PCA is volgens de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA en het Europese geneesmiddelenbureau EMA kankerverwekkend. Ook het ministerie van sociale zaken heeft PCA op de lijst met kankerverwekkende stoffen staan.

Of een stof ook werkelijk kanker veroorzaakt of op een andere manier schadelijk is, hangt af van de dosis die iemand binnenkrijgt. Dat geldt bijvoorbeeld ook bij bestrijdingsmiddelen, die giftig zijn voor insecten of schimmels, maar door de beperkte hoeveelheid geen direct effect hebben op mensen. De onderzoekers vonden 5 tot 6 milligram PCA per kilo. Daarmee blijft iemand die dagelijks tot zes vervuilde pillen per dag slikt onder de limieten die de EMA stelt.

PCA-vrij is een paar dubbeltjes per pakje duurder

Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is er geen sprake van enig gevaar voor de gezondheid. De aangetroffen hoeveelheden blijven volgens CBG ruim onder de limiet. “Deze limiet is gebaseerd op een verwaarloosbaar risico: één persoon extra die kanker krijgt op 100.000 mensen die levenslang dagelijks de maximale dosering paracetamol gebruiken”, schrijft CBG in een reactie aan NRC en Zembla. “Bij kortdurend gebruik is het risico nog vele malen lager.”

De Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA is strenger. Zij vindt meer dan één vervuilde pil al onacceptabel. Maar de EFSA gaat over voeding. Volgens de CBG is er een verschil in limieten voor PCA tussen voedsel en medicijnen omdat “je medicijnen niet zomaar gebruikt, maar bij een klacht of ziekte. Daarom is voor een geneesmiddel een hogere limiet toegestaan dan voor voedingsmiddelen: de voordelen wegen op tegen de nadelen.”

Ondanks de geruststellende woorden van het CBG maken diverse experts zich in NRC wel degelijk zorgen. Vooral omdat er ook een methode is om paracetamol te maken waarbij de pillen PCA-vrij blijven. Alleen kost dat net een paar dubbeltjes per pakje meer.

Lees ook:

De prijzen voor geneesmiddelen veranderen, en dat gaan patiënten merken

De prijzen voor geneesmiddelen veranderen volgend jaar. Patiënten en fabrikanten gaan dat merken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden