Kankerinstituut ontleedt opslag menselijk DNA

(Novum) - Onderzoekers van het Nederlands Kankerinstituut hebben voor het eerst in kaart gebracht hoe menselijk DNA in de celkern zit opgeborgen. De binnenwand van de cel blijkt alle genen op te slaan die geen functie hebben, terwijl de actieve genen zich in het midden van de cel bevinden. Dat maakte het instituut woensdag bekend.

In een menselijke cel, die een doorsnede van een honderdste millimeter heeft, zit genetisch materiaal 'opgevouwen'. Het gaat in totaal om een paar dozijn slierten DNA met een totale lengte van twee meter. Onderzoekers proberen al decennia te doorgronden hoe de natuur dit voor elkaar krijgt. Ter vergelijking: in een knikker zou een draad van vier kilometer passen.

"Aan de binnenkant van de cel hebben we DNA-blokken gezien met genen die allemaal uitgeschakeld zijn", licht onderzoeker Bas van Steensel toe. "Kennelijk worden genen die in een bepaald celtype geen functie hebben aan de rand van de kern geparkeerd en geïnactiveerd, terwijl de actieve genen in het midden van de kern zitten."

Eerder deden de onderzoekers deze ontdekking al bij de cellen van de fruitvlieg, waar het DNA-materiaal op dezelfde manier is opgeslagen als bij menselijke cellen. De blokken met het inactieve DNA-materiaal zijn bij mensen echter vijftig maal groter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden