Kankerbestrijding benadrukt nadelen borstzelfonderzoek

KWF/Kankerbestrijding gaat extra voorlichting geven over de negatieve gevolgen van borstzelfonderzoek. Een logisch gevolg van voortschrijdend inzicht.

Saskia Bosch

Veel vrouwen denken nog altijd dat het zinvol is om elke maand zelf hun borsten te onderzoeken. Jarenlang is dat gepropageerd in de verwachting dat vrouwen een eventuele tumor in een vroeger stadium zouden ontdekken. Dat zou hun overlevingskansen verhogen.

Maar in 1997 en 2004 is uit twee grote onderzoeken gebleken dat die hoop ijdel was. Met maandelijkse zelfcontroles ontdekten vrouwen hun tumor niet eerder dan anders. De ziekte verkeerde gemiddeld in hetzelfde stadium als bij vrouwen die pas naar de dokter gingen als ze spontaan een verandering aan hun borst hadden gemerkt. De overlevingskansen werden er ook niet beter door. Wel ondergingen zelfonderzoeksters meer onnodige ingrepen, zoals een biopsie waarbij geen kwaaadaardig weefel aan het licht kwam.

KWF/Kankerbestrijding waarschuwde in haar voorlichtingsmateriaal al een tijd voor de nadelen van de maandelijkse controle, maar gaat dat nu nadrukkelijker doen. Zo komt de oude folder over borstzelfonderzoek te vervallen. In de borstkankermaand oktober komt er bovendien extra aandacht voor de nadelen van zelfonderzoek.

Het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO raadt het maandelijkse zelfonderzoek al sinds 2000 niet meer aan als methode van vroege opsporing, met de nuancering dat het wel nuttig is als een vrouw haar borsten ’kent’. Op bevolkinsniveau mag maandelijks borstzelfonderzoek dan niet werken, dat neemt volgens het CBO niet weg dat kennis van het eigen lichaam een belangrijke functie kan hebben bij het herkennen van afwijkingen in de borst. De termijn tussen het eerst waarneembare symptoom en de uiteindelijke behandeling blijft daardoor zo kort mogelijk en dat komt de kans op genezing ten goede.

Oncologen, de Borstkankervereniging Nederland en KWF/Kankerbestrijding onderschrijven dat standpunt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden