Kangoeroe en emu plaag voor boer

SYDNEY (Reuter) - De kangoeroe en de emu, twee beroemde symbolen van Australies aparte fauna, zijn dodelijke vijanden geworden van de boeren in de door grote droogte getroffen oostelijke staten van het kleinste continent.

Het geliefde buideldier en de grote loopvogel, wanhopig op zoek naar water en voedsel, schuimen boerderijen af in de staten Nieuw Zuid Wales en Queensland en strijden met schapen en ander vee om de schaarse bronnen.

"Er zijn bendes van zo'n 100 a 200, soms zelfs 700 tot 800 emu's, die oogsten vernietigen en voedsel eten dat bestemd is voor de schapen" , zegt milieu-ambtenaar Richard Bath van de staat Nieuw Zuid Wales. In de laatste drie jaar is er weinig regen gevallen in grote delen van westelijk Nieuw Zuid wales en het zuidwesten van Queensland. Peter Withers, een boer in het westen van Nieuw Zuid Wales, rapporteerde dat emu's meer dan de helft van zijn gierstoogst hebben vernietigd. Hij is bang dat ze terugkomen en het dan op zijn graanoogst zullen hebben gemunt. "Ik weet dat die dieren ons nationaal symbool zijn, maar ik beschouw ze als schadelijk" , aldus Withers.

In de bedreigde streken zijn de kangoeroepopulaties groter dan ze in de afgelopen tien jaar zijn geweest, aldus woordvoerder Howard Moxham van de boeren in Nieuw Zuid Wales. "De komende tijd zullen de verdiensten van de boeren de beroerdste zijn van de afgelopen zestig jaar" .

Hoewel de meeste van de inheemse diersoorten van Australie zijn uitgestorven of op zijn minst bedreigd, zijn de kangoeroe en de emu juist in aantal toegenomen, meent milieu-ambtenaar Bath. Zij zijn erin geslaagd door te dringen tot gebieden waar voorheen geen water was en waar ze nu de voorraden verschalken die bestemd zijn voor het daar grazende vee.

Als antwoord op die ontwikkeling heeft de overheid een 'dood de kangoeroe'-programma opgesteld dat het aantal van de meest voorkomende soorten kangoeroes - de rode, de westelijke grijze en de oostelijke grijze - moet beteugelen.

De regering kondigde afgelopen maart aan dat het jagers met vergunning zal worden toegestaan dit jaar een recordaantal van 5,2 miljoen kangoeroes te doden, een miljoen meer dan vorig jaar. "Kangoeroes zijn een gevoelig onderwerp geworden, omdat het een misvatting is, zowel in als buiten Australie, dat wij Australiers te veel van die dieren afmaken" , aldus Bath. "De populaties van de genoemde drie soorten hebben een schadelijke omvang bereikt en ze planten zich snel voort. Ze bezitten de eigenschap om embryo's vast te houden en de geboorte te laten plaatsvinden als de omstandigheden gunstig zijn, bij voorbeeld als er meer voedsel voorhanden is. De enige manier om hen onder controle te houden is ze neer te schieten" , meent Bath.

Kangoeroes in Nieuw Zuid Wales zijn ook veilig voor natuurlijke vijanden zoals de wilde hond, de dingo, zodat hun aantal ook op deze manier niet op het juiste peil wordt gehouden. Een van de oorzaken daarvan is het neerzetten aan het begin van de eeuw van een hek van 600 kilometer op de grens tussen Queensland en Nieuw Zuid Wales en Zuid-Australie. De bedoeling daarvan was toen de dingo weg te houden.

Er is een geschat aantal van 9,2 kangoeroes in Nieuw Zuid Wales, het dubbele van de telling in 1977. De totale kangoeroepopulatie in Australie bedraagt 20 miljoen, volgens cijfers van het ministerie van landbouw.

Het quotum te doden kangoeroes ligt in Nieuw Zuid Wales op 2,1 miljoen, vergeleken met 1,5 miljoen in 1991. Volgens boerenvoorman Moxham kan dat aantal oplopen naarmate Australie erin slaagt een grotere markt te ontwikkelen voor kangoeroeprodukten. "Het wordt tijd dat Australie begint met het promoten van kangoeroeprodukten. Kangoeroevlees zit vol met proteine en de huid van de kangoeroe is van hoge kwaliteit."

De regering van Nieuw Zuid Wales is van plan het eten van kangoeroevlees later dit jaar te legaliseren. Australies beroemdste symbool staat al op het menu van de staten Tasmanie en Zuid-Australie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden