Kandidaten CDA ontkennen genocide Turken

Twee kandidaten op de CDA-lijst voor de kamerverkiezingen van november ontkennen de Armeense genocide, terwijl de partij vindt dat Turkije deze volkerenmoord moet erkennen.

Het gaat om twee kandidaten van Turkse afkomst, Ayhan Tonca (op 35) en Osman Elmaci (56). Tonca noemt de genocide al lang een leugen. Elmaci zette onlangs zijn standpunt uiteen in een brief aan de Kamer. Die is te lezen op de website van het tv-programma ’Nova’, dat er gisteren aandacht aan besteedde.

Elmaci schrijft dat een initiatief van de ChristenUnie, dat het ontkennen van genocide strafbaar wil stellen, in strijd is met de vrije meningsuiting. Hij wijst erop dat er in Nederland 300.000 Turken zijn, die niet geloven in de Armeense genocide van 1915 en geeft een opsomming van de Turkse argumenten.

Tonca is voorzitter van de Islamitische Stichting Nederland (ISN), de Nederlandse afdeling van Diyanet, het Turkse ministerie van religieuze zaken. ISN beheert het merendeel van de Turkse moskeeën in Nederland. In Turkse kringen vraagt men zich af hoe Tonca als volksvertegenwoordiger kan functioneren als hij zo met handen en voeten gebonden is aan de Turkse overheid.

Op de website van Elmaci (www.osmanelmaci.nl) blijkt dat hij kind aan huis is bij rechts nationalistische Turkse organisaties. Eerder al lieten zowel Elmaci als Tonca zich in een e-maildiscussie tussen Turkse lokale politici zeer kritisch uit over het voorstel van de ChristenUnie.

CDA-voorzitter Marja van Bijsterveldt zegt in een reactie dat zij het standpunt van Tonca respecteert, maar dat dit niet het standpunt is van de fractie dan wel de partij.

De Armeense genocide had plaats in 1915, toen Turkije streed aan de zijde van Duitsland. Omdat ze twijfelden aan de loyaliteit van de Armeniërs besloten de Turken hen te deporteren naar Syrië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden