Kandidaten 50Plus beloven hun zetel niet te roven

TROUW

Lijsttrekker Jan Nagel wil geen heibel hebben in de fractie van 50Plus en gaat met twaalf kandidaten op trainingskamp. Maar bovendien hebben alle kandidaten die sinds gisteren voor 50Plus op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staan, schriftelijk moeten verklaren dat zij bij een eventueel vertrek uit de fractie hun zetel aan 50Plus teruggeven en niet zelfstandig verdergaan. De partij hoopt daarmee zetelrovers buiten de deur te hebben gehouden. De verklaringen zijn juridisch niet bindend.

Aanvoerder van de lijst is huidig fractievoorzitter Henk Krol. Daarna volgen Léonie Sazias (oud-tv-presentatrice), Martin van Rooijen (oud-CDA-staatssecretaris en nu 50Plus-senator), Corrie van Brenk (oud-FNV'er) en Gerrit Jan van Otterloo (oud-PvdA-Kamerlid). Op plek zes staat het jongste aspirant-Kamerlid: oud-CDA-medewerker Simon Geleijnse (42).

De eerste twaalf kandidaten gaan begin volgend jaar samen een midweek op 'trainingskamp' om elkaar beter te leren kennen. Partijvoorzitter Jan Nagel wil koste wat kost voorkomen dat er heibel uitbreekt, mocht 50Plus met een meerkoppige fractie in de Tweede Kamer belanden. Twee jaar geleden splitste Norbert Klein zich na ruzie af; Krol en Klein gingen beiden verder als eenmansfractie.

Nu 50Plus in de peilingen rond de zes zetels schommelt, ziet Nagel een mogelijke rol voor zijn partij weggelegd bij de formatie. Hij sluit geen enkele partij uit.

Ook met de PVV zegt Nagel zaken te kunnen doen, als een 'redelijk en humaan' asielbeleid mogelijk is en ze meewerkt aan verlaging van de AOW-leeftijd. Die grens ging onder Rutte-I met gedoogsteun van de PVV omhoog.

De vergelijking met het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) wijst Nagel van de hand. Het AOV kwam in de jaren negentig met zes zetels de Kamer binnen, maar ging door onderlinge onenigheid snel ten onder. Volgens Nagel was die partij slecht voorbereid op de politiek, terwijl hij met 50Plus al zeven jaar aan de weg timmert.

Nagel zei gisteren bij de presentatie in perscentrum Nieuwspoort dat, los van Krol, één zittend Kamerlid belangstelling heeft getoond voor de 50Plus-kandidatenlijst. Hij wilde niet kwijt wie dat was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden