Kandidaat voor justitie saboteerde opmars rechter

John Ashcroft, de keus van George W. Bush als minister van justitie, is er gisteren van beschuldigd in 1999 als senator de staat van dienst van rechter Ronnie White ernstig te hebben verdraaid. Deze actie kostte White de benoeming tot eerste zwarte federale rechter in Missouri .

De getuigenis van White, die lid is van het hooggerechtshof van Missouri, was het hoogtepunt in de meerdaagse hoorzitting van de Amerikaanse senaat over de voordracht van Ashcroft. De voormalige senator, gouverneur en hoofd van het openbaar ministerie in Missouri is de meest omstreden van Bush's ministerskandidaten. Zijn standpunten over abortus, homoseksualiteit, beperking van wapenbezit en burgerrechten werdenscherp gekritiseerd.

De sabotage van White's promotie leidde tot de vraag of Ashcroft daarvoor racistische motieven had. Het slachtoffer trekt die conclusie niet, net zomin als de senaatscommissie. Maar White meent wel dat Ashcroft in 1999 zeer onzuivere motieven had, toen hij hem ongeschikt achtte voor de promotie omdat hij bevooroordeeld zou zijn ten gunste van misdadigers. Dat hield verband met White's verzet tegen het doodvonnis voor een man, die de echtgenote van een sheriff en drie politieagenten heeft vermoord. White zei gisteren uitsluitend een eerlijke rechtsgang te hebben voorgestaan. In 41 van de 59 zaken, waarin een doodvonnis is gewezen in Missouri, steunde de rechter dat.

Ashcroft zegt tot de afwijzing van White te zijn gekomen nadat politieorganisaties zich verzetten tegen de promotie. Maar tal van politiemannen hebben zich ook positief over White's staat van dienst uitgelaten.

Rechter White legde gisteren een verband tussen de actie van de kandidaat-minister en een nederlaag die Ashcroft jaren geleden heeft geleden toen hij gouverneur was en White lid was van het parlement van Missouri. Ashcroft was voorstander van een voorstel om de abortusmogelijkheden te beperken en hij houdt White verantwoordelijk voor het afstemmen daarvan. Senator Dick Durbin uit Illinois stelde gisteren vast dat electorale motieven de grondslag vormden voor Ashcrofts sabotage. Zijn tegenstander in de race voor de senaat, de verongelukte gouverneur Mel Carnahan, had clementie verleend aan een terdoodveroordeelde en Ashcroft wilde zijn kiezers laten zien dat Democraten als Carnahan en White een zwakke plek hebben voor misdadigers.

De kandidaat-minister heeft de senaatscommissie de afgelopen dagen bezworen dat hij als bewindsman geen enkele poging zal doen om de huidige abortusvrijheid te beperken, dat hij niet zal discrimineren op grond van seksuele oriëntatie en dat hij alle onder Bill Clinton en diens minister van justitie Janet Reno aangenomen wetten zal eerbiedigen. Vooral onder vooruitstrevende groepen in de Amerikaanse samenleving wordt betwijfeld of Ashcroft in zijn werk afstand kan nemen van zijn streng orthodox-protestantse standpunten. De oud-senator is actief in het grootste pinksterkerkgenootschap van de VS.

De voordracht heeft tot de grootste verdeeldheid in het Congres geleid sinds de beoordeling door de Senaat in 1991 van rechter Clarence Thomas. Na beschuldiging van seksuele intimidatie van een ondergeschikte ging Thomas' benoeming tot lid van het hooggerechtshof in Washington DC maar ternauwernood door. De benoeming van Ashcroft lijkt, ondanks de grote scepsis, niet in gevaar. Alle 50 Republikeinen in de senaat staan achter hem en waarschijnlijk stemt ook een klein aantal Democraten in met zijn voordracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden