Kandidaat van de blauwe brief

De Parti Socialiste (PS) heeft zijn eigen Jeremy Corbyn. Net als de Britse Labourleider houdt Benoît Hamon, sinds gisteravond de presidentskandidaat van de Franse socialisten, niet van lauwe thee. De 49-jarige ex-minister baarde opzien met een plan voor een basisinkomen van 750 euro per maand. Met hem gaan de sociale minima er 10 procent op vooruit en hij pleit voor een verbod op optieregelingen en gouden handdrukken.


De rekening voor dit programma legt hij bij het bedrijfsleven en de partners in de eurozone. Niet realistisch deze Hamon? Zijn voornaamste rivaal in de strijd om de kandidatuur voor het Elysée herhaalt het steeds. "Hamon is de kandidaat van de blauwe brief!", riep ex-premier Manuel Valls vrijdag uit. "Zijn programma kost 500 miljard, hij verkoopt lucht. Ik ben de kandidaat van het loonstrookje, van het links dat verantwoordelijkheid neemt."


De waarschuwing hielp niet, de meeste linkse kiezers hebben geen behoefte aan realisme. Dat zijn ze na de vijf jaar van president Hollande, die Hamon als minister ontsloeg, en Valls juist moe: "Wat ze willen is een perspectief", zo formuleerde Hamon het zelf in een tv-debat.


Hamon heeft de stemming in de eigen gelederen goed aangevoeld. Maar de kans op succes voor de historicus die vanaf zijn negentiende in de politiek zit, is klein. Zijn basis oogt erg smal. Hij leunt zwaar op hoogopgeleide progressieve stadsbewoners. Hamon heeft het vaak over 'het volk', maar de stem van het volk heeft hij niet. Socialisten met een bescheiden inkomen gaan eerder voor Valls of ze zijn allang vertrokken, naar Marine Le Pen.


Peilingen gaven vorige week aan dat de kandidaat van links op een vijfde plaats eindigt in de eerste ronde van de race van het Elysée op 23 april. Dat Hamon die ramp kan voorkomen is niet waarschijnlijk. De realo's rond Valls leggen al een tijdje contact met Emmanuel Macron, die de regering verliet om met veel succes een eigen D66-achtige beweging te beginnen.


Om de schade te beperken moet Hamon de trek richting de liberale Macron zoveel mogelijk tegenhouden en tegelijk een substantieel aantal supporters zien te verleiden van de extreem-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon. Een vrijwel onmogelijke opgave. Ongetwijfeld weet Hamon dat hij gisteren heeft gewonnen om straks te verliezen. Maar hij zal zijn kans grijpen om te laten zien dat de toekomst van links echt links en tegendraads moet zijn. Na de verkiezingen, als de richtingenstrijd in de PS losbarst, zal hij met deze boodschap proberen om de partij definitief voor zich te winnen.


in het nieuws omdat...


... hij sinds gisteravond de presidentskandidaat is van de Franse socialisten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden