Kandidaat Moslimbroederschap op kop

Representant oude regime tweede bij presidentsverkiezingen Egypte Linkse Sabahi verrassend sterk

Egypte maakt zich op voor de uitslag van een spannende eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De laatste prognose suggereert dat de kandidaat van de Moslimbroederschap in de beslissende tweede ronde een verrassende tegenstander krijgt: Ahmed Sjafik, een vertegenwoordiger van het Moebarak-regime. Wel is mogelijk dat de uitslagen uit de hoofdstad Caïro toch nog de links-seculiere Hamdien Sabahi in die ronde plaatsen, ten koste van Sjafik.

Met 90 procent van de stemmen geteld, stond gisteravond in elk geval de kandidaat van de Moslimbroederschap, Mohamed Morsi, met 26 procent van de stemmen aan kop.

Op de voorlopige tweede plek stond Ahmed Sjafik met 23 procent van de stemmen. De ex-legerman en vertrouweling van Moebarak wordt door veel Egyptenaren, en met name de revolutionaire jeugd, gezien als de reïncarnatie van het corrupte oude regime. Dat hij zoveel stemmen weet te behalen geeft aan dat toch een groot deel van de Egyptische bevolking stabiliteit verkiest boven vernieuwing.

Dat de links-seculiere activist Hamdien Sabahi met ruim 20 procent de tweede ronde net niet leek te halen, was eigenlijk een onverwacht goed resultaat. Hij werd door commentatoren al afgeschreven omdat hij pas laat op het toneel verscheen.

De twee kandidaten van wie het verlies min of meer vaststaat, zijn de liberale islamist Abdel Moneir Aboel Fatoeh (20 procent), en oud-minister van buitenlandse zaken Amr Moessa (10 procent). Juist zij golden tot voor kort als gedoodverfde winnaars in de race om het presidentschap - als enigen hielden ze bijvoorbeeld een live-debat op de nationale televisie.

Hoewel de officiële verkiezingsuitslag pas dinsdag wordt bekendgemaakt en Sjafik de Moslimbroederschap publiekelijk tot vijand verklaart, riep de islamistische beweging hem gisteren al vroeg uit tot medewinnaar van de eerste ronde.

Het lijkt erop dat de Moslimbroederschap Sjafik verkiest boven Sabahi. In een poging een vertegenwoordiger van het oude regime op afstand van het presidentieel paleis te houden, kan de revolutionaire jeugd besluiten om strategisch op de kandidaat van de Moslimbroederschap te stemmen. Wanneer progressieve Egyptenaren besluiten de verkiezingen te boycotten, dan zouden de stemmen vanuit het perspectief van de Broederschap tenminste niet naar de tegenkandidaat gaan.

Dat ligt anders in het geval dinsdag toch blijkt dat Sabahi het opneemt tegen Morsi. Sabahi kan in tegenstelling tot Sjafik rekenen op steun van zowel seculieren als liberale islamisten. Daarnaast zullen Koptische christenen, die de electorale opkomst van de islamisten met lede ogen aanzien, op hem stemmen.

Dat Sjafik geen moeite doet om steun te verwerven onder islamisten en progressieven, illustreren de uitspraken van zijn woordvoerder, Ahmad Sarhan. Als reactie op de verkiezingsuitslag, zei hij dat Sjafik Egypte wil 'bevrijden van duistere krachten', waarmee hij de islamisten bedoelde. Ook zei hij dat, wat Sjafik betreft, de revolutie is afgelopen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden