Kandidaat-Kamerlid GroenLinks weg

panama papers | Maya van der Steenhoven trekt zich terug vanwege een verzwegen functie bij een brievenbusfirma.

JAN KLEINNIJENHUIS en KARLIJN KUIJPERS EN GABY DE GROOT (FD)

Kandidaat-Kamerlid Maya van der Steenhoven van GroenLinks trekt zich terug voor een eventuele Kamerzetel. Zij verzweeg voor haar partij dat zij directeur is van een brievenbusfirma op de Seychellen. Van der Steenhoven (45) staat op plaats 24 van de kieslijst van de partij die zich de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor een harde aanpak van belastingparadijzen zoals de Seychellen.

De functie van Van der Steenhoven blijkt uit onderzoek van Trouw en het FD naar kandidaat-Kamerleden in de Panama Papers. Dit is de gelekte administratie van de Panamese juridische dienstverlener Mossack Fonseca, waar Trouw en het FD sinds april 2016 over publiceren. Van der Steenhoven is sinds december 2011 aangesteld als directeur van Sky Wing International Commercial Co. ltd. Dat bedrijf is in 2006 op de Seychellen opgericht door Mossack Fonseca.

In een reactie zegt een woordvoerder van GroenLinks dat Van der Steenhoven deze functie niet heeft gemeld bij de integriteitstoets. "Dat had zij moeten doen. Was deze functie bekend geweest tijdens de procedure, dan was zij niet voorgedragen voor een plaats op de lijst. In overleg met het partijbestuur van GroenLinks heeft zij besloten haar zetel niet in te nemen, mocht zij verkozen worden", aldus de woordvoerder. Op dit moment staat GroenLinks in de prognose van Peilingwijzer op 15 tot 17 zetels.

In een verklaring zegt Maya van der Steenhoven nooit financieel voordeel te hebben gekregen uit dit bedrijf dat in handen is van haar vader die in China woont. Zij benadrukt het belangrijk te vinden dat een politicus boven iedere schijn van twijfel is verheven. Doordat zij de functie niet heeft gemeld en GroenLinks daarmee geen eigen afweging heeft kunnen maken, trekt zij haar kandidatuur in.

Sky Wing is opgericht door Ari van der Steenhoven. Hij was tussen 1992 en 2004 directeur van DSM in China. Sindsdien is hij eigenaar van Eastwingate, een adviesbureau voor ondernemen in China. De vennootschap op de Seychellen is volgens het kandidaat-Kamerlid opgericht om internationaal zaken te kunnen doen vanuit China, wat volgens haar in 2006 nog 'zeer lastig' was.

Volgens Van der Steenhoven werd zij in 2011 door haar vader gevraagd onbezoldigd bestuurder te worden, omdat zijn vrouw ziek was. Als hij en zijn vrouw plotseling zouden te komen overlijden, zou zij voor de afhandeling richting haar twee minderjarige halfbroers zorgen. In juni 2015 werden die twee minderjarige kinderen aandeelhouder van het bedrijf op de Seychellen. Maya van der Steenhoven tekende als bestuurder voor de overdracht van de aandelen van haar stiefmoeder aan haar halfbroers.

Het kandidaat-Kamerlid zegt in een verklaring dat zij sinds 2015 haar vader meermalen heeft gevraagd haar uit te schrijven als bestuurder bij de onderneming. "Dit is helaas nog niet gebeurd", aldus Van der Steenhoven.

Van der Steenhoven is niet het enige kandidaat-Kamerlid dat in de Panama Papers voorkomt. Uit eerdere publicaties was al bekend dat Toine Manders, nummer 18 op de kieslijst van de Libertarische Partij, betrokken was bij Mossack Fonseca. Manders is oprichter van het Haags Juristen College (HJC) dat in het verleden vele Nederlanders aan offshore vennootschappen heeft geholpen. Zowel HJC als hijzelf zijn inmiddels failliet verklaard. Justitie vervolgt Manders momenteel voor leidinggeven aan een illegaal trustkantoor en deelname aan een criminele organisatie.

undefined

Wie is Maya van der Steenhoven?

Kandidaat-Kamerlid voor GroenLinks Maya van der Steenhoven (45) studeerde bedrijfsrecht in Leiden en ging aan het werk bij het ministerie van economische zaken. In 2006 stapte zij over naar de mededingingsautoriteit ACM, waar zij nog altijd werkte toen zij in 2011 bestuurder werd van het bedrijf Sky Wing International Commercial Co. ltd. op de Seychellen. Zij zegt de functie daar te hebben gemeld.

Van der Steenhoven is op dit moment directeur bij Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland. Dit is een samenwerkingsverband van 33 publieke en private organisaties dat woningen wil gaan aansluiten op een collectief warmtenet in plaats van gas. Vanwege haar inzet voor duurzame energie staat zij op plaats 50 in de Duurzame 100 van Trouw.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden