Kandidaat-Kamerlid Erkel is meer dan alleen oud-gijzelaar

Arjan Erkel (links) overhandigt in 2005 het eerste exemplaar van zijn boek 'Ontvoerd' aan minister Bot van Buitenlandse Zaken.Beeld ANP

Boosheid en klagen helpt niet. Zelfs niet als je opgesloten zit in een hokje van 1 bij 2 meter. Het zijn geen alledaagse woorden voor een kandidaat-politicus. Maar Arjan Erkel, nummer 23 op de CDA-lijst, heeft dan ook een opvallend profiel voor een Kamerlid. Erkel is de oud-medewerker van Artsen zonder Grenzen die in 2002 in Dagestan werd ontvoerd en pas na ruim 600 dagen vrij kwam.

Aan de Volkskrant laat Erkel weten 'geen jongen van links of rechts' te zijn. "Het CDA maakt een goede afweging tussen mensen helpen en tegelijk burgers wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. Je moet voor elkaar opkomen en toch op eigen kracht je kansen pakken. Zo sta ik zelf ook in het leven. Daarbij heeft CDA-minister Ben Bot mijn leven gered door zijn inspanningen om mij vrij te krijgen."

De les die Erkel uit zijn ontvoering heeft getrokken is "dat boosheid en klagen niet altijd werkt; zoals nu over Europa de hele tijd. Andere mensen gaan je dan ook maar een klager vinden. Ik heb me vermand toen ik vast zat in een hokje van 1 bij 2 meter. Met kleine stapjes. Ik ging me opdrukken, mijn hok schoonmaken en ben het gesprek aangegaan met mijn ontvoerders."

Als interessegebied heeft Erkel ontwikkelingssamenwerking opgegeven, een onderwerp waarover binnen het CDA de emoties flink kunnen oplopen. "Bezuinigen hoeft niet slecht te zijn, want daardoor gaan mensen kritisch naar hun organisatie kijken", zegt Erkel. "De efficiency bij ontwikkelingsorganisaties kan wel omhoog. Dat weet ik uit mijn ervaring bij Artsen zonder Grenzen. Ik begrijp dat mensen bezorgd zijn over het ontwikkelingsbudget, maar je moet ook kijken wat het al die jaren heeft opgeleverd. Heel lang mocht je niet zeggen dat er ook dingen fout gingen in de hulp. Het gaat om de resultaten. Daarom is die norm van 0,7 procent (internationale begrotingsnorm voor het ontwikkelingsbudget, red.) ook niet heilig, vind ik."

Volledige interview de Volkskrant

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden