Kan voetbal zonder politie?

Het bewijs is afgelopen weekend geleverd: politie-inzet bij voetbalwedstrijden is vaak niet nodig. De KNVB start een proef met zes gemeenten om de inzet terug te brengen. De Alkmaarse burgemeester Bruinooge pleitte er gisteren ook voor. Terecht?

HANNE OBBINK

Voetbalbond KNVB gaat met zes steden een proef doen om de politie-inzet in de stadions te verminderen. Het experiment start na de volgende winterstop, in januari 2016. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Kerkrade doen mee aan de proef. Gisteren pleitte de Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge in Trouw al voor minder politie-inzet bij voetbalwedstrijden.

Volgens KNVB-woordvoerder Hans van Kastel worden veel goedwillende supporters nu getroffen door strenge regelingen als combitickets, fouilleeracties en hekken in stadions. De zes gemeenten, politie, het Openbaar Ministerie en de KNVB willen de kleine groep 'rotte appels' harder en gerichter aanpakken, zodat de andere supporters gastvrijer en veiliger de stadions kunnen bezoeken. Van Kastel: "99 procent van de fans komt voor een lekker potje voetbal, die ene procent kan je er met de allernieuwste camerasystemen uitpikken. Als die een passende straf krijgt, wordt het voetbal toegankelijker en kan de politie-inzet omlaag."

De gemeenten en de KNVB denken dat de gastvrijheid ook verbetert wanneer supporters zich beter gaan organiseren. Van Kastel: "Vanwege de veiligheidsvoorschriften zijn sommige uitvakken niet zo gastvrij als de thuisvakken. We gaan in de proef ook de uitsupporters net zo ontvangen als de thuissupporters."

De deelnemende partijen praten al sinds juni met elkaar. Zij signaleren volgens de KNVB-woordvoerder al langer dat het aantal incidenten én de politie-inzet in de afgelopen vijftien jaar is afgenomen. "Dat stabiliseert nu. Met de nieuwe maatregelen moet die lijn weer gaan dalen."

De proef loopt tot 2020. De KNVB vindt dat een mooie peildatum, omdat er tijdens het Europees kampioenschap dat jaar een paar wedstrijden in Nederland worden gespeeld.

undefined

'Hooligans moet je aanpakken'

Ferd Crone burgemeester van Leeuwarden

"Let op het woordgebruik: het 'normaliseren' van de politie-inzet. Wie is daar nou tegen?

Maar elke voetbalstad heeft te maken met veertig tot honderd hooligans die zich abnormaal gedragen. En het is normaal om die aan te pakken.

Het hangt van de omstandigheden af hoe je dat aanpakt, en dat verschilt per stad en per wedstrijd. Ook de resultaten maken uit: als de club in je stad goed speelt, zijn er minder rellen. En stel dat AZ-Ajax op de voorlaatste competitiedag was gespeeld en stel dat van de uitslag afhing of ze Europees voetbal halen. Zou Bruinooge het dan ook aangedurfd hebben zonder politie?"

undefined

'Het gaat om enkele hooligans'

Daniël Dekker voorzitter van supportersvereniging Ajax

"Ik verbaas me over die voortdurende politie-inzet, alleen maar uit voorzorg. Zondag ging het goed, er heerste saamhorigheid onder supporters, ze wilden bewijzen dat het ook zonder politie kon. Maar het gaat ook wel eens mis, dat is ontegenzeggelijk waar, en ik ken de afwegingen niet die burgemeesters en politie maken.

Maar toch, het gaat maar om een heel kleine groep mensen. Bijna altijd zijn het de uitsupporters die problemen veroorzaken, en daarvan hoogstens 10 procent. De omvang van de politie-inzet staat in geen verhouding tot de grootte van dat groepje. Dus ja, misschien moeten we inderdaad zeggen: we schaffen het gewoon af."

undefined

'Debat is mooie bijvangst'

Gerrit van de Kamp voorzitter van politiebond ACP

"Het draaide in onze actie om een goede cao, maar als de bijvangst daarvan is dat het debat over de politie-inzet bij voetbalwedstrijden op gang komt, is dat een goede zaak, want politiecapaciteit is schaars en duur. Is de inzet daarvan altijd noodzakelijk? Jarenlang is daarover niet gesproken; we gingen er klakkeloos van uit dat het nodig was.

Maar als we blijven verwachten dat we risico's rond duels voor 100 procent kunnen voorkomen, dan loopt het gesprek erover snel vast. De onderliggende houding is steeds dat een ongeluk niet als ongeluk gezien wordt, maar als iets waarvoor een schuldige moet worden aangewezen. Daar moeten we van af."

undefined

Een zomer vol voetbalrellen

Het voetbalseizoen is nauwelijks begonnen, en toch heeft de politie al veel meer moeten doen dan alleen toekijken hoe supporters zich vermaken. Vorige week werden rond twee wedstrijden (Vitesse-Southampton en Ajax-Rapid Wien) samen negentig relschoppers aangehouden - in beide gevallen in de binnenstad, ver van het stadion.

Vorige week werd ook bekend dat 36 voetbalfans die in april rellen schopten rond FC Twente-AZ een stadionverbod van drie jaar krijgen; zestien van hen worden zelfs strafrechtelijk vervolgd.

Begin juli waren er ongeregeldheden rond een wedstrijd van Go Ahead Eagles tegen het Hongaarse Ferencvaros. En net voor de zomer moest een nostalgisch bedoelde competitie tussen betaaldvoetbalclubs die inmiddels verdwenen zijn gestaakt worden, omdat de wedstrijden door relschoppers werden aangegrepen om rotzooi te trappen.

undefined

Nieuwe politie-acties

De politiebonden bereiden acties voor tijdens Prinsjesdag en Sail Amsterdam om een betere cao af te dwingen. Ook overwegen zij om medewerkers van de vreemdelingenpolitie niet meer te laten meewerken aan uitzettingen van asielzoekers. Regeringspartijen VVD en PvdA vinden dat minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie snel weer om de tafel moet met de bonden om een einde te maken aan de impasse.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden