Kan & Van Agt

Dat leek een mooie onthulling van Dries van Agt, zondagavond in 'Zomergasten'. Hoe hij in 1981 op een avond uit de coalitiebesprekingen was vertrokken, zogenaamd voor belangrijke staatszaken, om aan de overkant van de straat in de schouwburg de cabaretier Wim Kan te helpen aan een treffende imitatie van de toenmalige premier. Lijkt niet vreemd: politici deden bijkans een moord om in de oudejaarsconference van Wim Kan terecht te komen.

Ruud Verdonck

Maar waarschijnlijk was het een eloquente accommodatie van de werkelijkheid: eenvoudig gezegd, niet uitgesloten moet worden dat hij bedoelde dat hij die avond een voorstelling van Wim Kan heeft bijgewoond en daarna een praatje gemaakt. Het zou toch wel erg vreemd zijn geweest als Wim Kan na dik acht jaar Van Agt, eerst als minister van justitie en daarna als premier, nog steeds niet zou hebben geweten hoe hij hem moest nadoen. Sterker nog, in 'De dagboeken van Wim Kan' noteert samensteller Frans Rühl al bij het jaar 1977: ,,Naast Den Uyl heeft Kan ook een treffende imitatie van Van Agt in z'n programma opgenomen.'' In dezelfde boeken is in 1981 helemaal niets te vinden over een kleedkamerbezoek van Van Agt. Als het zo was gegaan, had Kan dat ongetwijfeld gemeld in zijn dagboeken en Rühl had zo'n passage zeker niet weggelaten.

Daarnaast had Van Agt er in 'Zomergasten' dan bij verteld dat hij tevoren niet op z'n gemak was geweest. Wim Kan had namelijk, zacht gezegd, een bloedhekel aan Van Agt: ,,Niet te harden.'' En: ,,Een kwal die speelt dat hij kan relativeren, maar een zeer middelmatig, driftig, lustig baasje dat we zo vlug mogelijk kwijt moeten zien te raken.'' En bovendien bracht Van Agt een jaar eerder een officieel bezoek aan Japan inclusief een ontmoeting met keizer Hirohito. De voormalige Japanse krijgsgevangene Kan: ,,Enkele dagen geleden was dezelfde meneer Van Agt nog zo angstig om Saoedi-Arabië te kwetsen met de film 'De dood van een prinses' en nu kwetst hij enkele honderden Nederlanders die drie jaar en acht maanden onder keizer Hirohito's macht gebukt zijn gegaan. Mevrouw Van Agt zit gezellig naast de oorlogsmisdadiger aan tafel. Er leven haast geen mensen meer die het kunnen navertellen..'' Dat klopt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden