Kan Puigdemont Catalonië per Skype besturen?

Carles Puigdemont. Beeld EPA
Carles Puigdemont.Beeld EPA

De Spaanse regio moet besluiten of het Madrid wil trotseren en een voortvluchtige als president kiest.

Pieternel Gruppen

De kersverse voorzitter van het Catalaanse parlement, Roger Torrent, wacht een lastige dag. De volksvertegenwoordigers kiezen vandaag een nieuwe regiopresident. Maar de enige officiële kandidaat, Carles Puigdemont, zat in elk geval gisteren nog in België. Het Constitutioneel Hof bepaalde afgelopen weekend dat Puigdemont fysiek aanwezig moet zijn om de eed af te leggen. Een rechtstreekse videoverbinding, zoals hij zelf had voorgesteld, volstaat niet.

Puigdemont verblijft al maanden in zelfgekozen ballingschap in België. Zodra hij voet op Spaanse bodem zet, wordt hij gearresteerd. De voormalige Catalaanse leider hangt een gevangenisstraf boven het hoofd vanwege het illegaal organiseren van een referendum en het uitroepen van de onafhankelijkheid. Madrid ontsloeg Puigdemont en nam het gezag in Catalonië over. Bij de verkiezingen die daarop volgden, behaalden de separatisten de meerderheid. Ze willen dat Puigdemont opnieuw hun regio gaat leiden, desnoods per Skype.

Maar daar heeft de rechter een stokje voor gestoken. Torrent staat nu voor een dilemma. Een uitspraak van het hof kan hij niet zomaar naast zich neerleggen. De rechter waarschuwde Torrent afgelopen weekend bovendien dat ook hij strafbaar is als hij de regels overtreedt. Maar gisteren viel er een brief van Puigdemont op zijn mat waarin de voormalige Catalaanse leider hem als voorzitter vraagt rekening te houden met zijn onschendbaarheid als parlementariër.

Laatste kans

En wat te doen als Puigdemont toch Barcelona weet te bereiken en als 'een duveltje uit een doosje' in het parlement opduikt? Het zou niet voor het eerst zijn dat hij voor een verrassing zorgt. Maar misschien dat Torrents partijgenoot Joan Tarda nog voor een onverwachte wending gaat zorgen. De parlementariër van de separatistische ERC opperde gisteren de mogelijkheid om een alternatieve kandidaat naar voren te schuiven. Weliswaar ziet Tarda het liefst dat Puigdemont weer aan de macht komt, zo zei hij in dagblad Vanguardia, maar is het hoogste doel om woensdag een pro-onafhankelijkheidsregering te hebben. Dan verstrijkt de deadline voor een nieuwe regering. Als die niet wordt gehaald moeten er nieuwe verkiezingen worden georganiseerd.

Het is nog maar de vraag of de separatisten dan opnieuw een meerderheid zullen behalen. Misschien is dit dus wel de laatste kans voor een pro-onafhankelijkheidsregering. "Als we Puigdemont daarvoor moeten offeren, dan moet dat maar", aldus Tarda.

Lees ook:

Als het aan de separatisten ligt wordt de voortvluchtige Carles Puigdemont herkozen als regiopresident van Catalonië. Het is overigens onzeker of Puigdemont uberhaupt verkozen kan worden.

Met het uitroepen van de onafhankelijkheid speelde Catalonië vorig jaar zijn ultieme troef in het steekspel met de regering in Madrid. De lange routekaart vol obstakels richting de afscheiding van Spanje duurde bijna twee jaar non-stop.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden