Kan pestbandje helpen? Ja, zegt psycholoog

Twee vrouwen die zelf gepest zijn, ontwierpen groene siliconenpolsband

LOTTE STRAATSMA

Een landelijke actie tegen pesten is gistermiddag op het Amsterdamse IJburg College. Doel van de actie is pesten bespreekbaar maken. Maar heeft zo'n actie wel zin?

Initiatiefnemers Marije Kat (29) en Lindy Robles (25), die in het verleden zelf te maken hebben gehad met pesten, ontwierpen speciaal hiervoor een groen polsbandje met de tekst 'you are good'. Dragers van het bandje laten ermee zien dat zij tegen pesten en het taboe op praten over pesten zijn. Aanleiding voor hun actie is de zelfmoord van de gepeste Tim Ribberink in november.

Soortgelijke siliconen polsbandjes zijn de laatste jaren veelvuldig gebruikt om de aandacht te vestigen op bepaalde thema's of goede doelen. Meest succesvol was het gele 'Livestrong'-bandje van Lance Armstrong, waarvan er sinds 2004 tientallen miljoenen zijn verkocht. Ook in Nederland zijn er verscheidene bandjes in omloop. Zo werden er na de moord op Theo van Gogh in 2004 twee polsbandjes geïntroduceerd: een oranje voor meer respect, met de tekst 'Respect2All' erop, en een rode tegen geweld.

Volgens massapsycholoog Jaap van Ginneken kunnen zulke siliconenbandjes zeker effect hebben. "Voor gepeste kinderen is het heel belangrijk dat zij niet geïsoleerd raken en aansluiting kunnen vinden bij de groep. Als andere leerlingen zo'n bandje dragen, kunnen ze elkaar gemakkelijker aanspreken op pestgedrag." Alleen een polsbandje lost het probleem pesten natuurlijk niet op, zegt Van Ginneken. Polsbandjes kunnen volgens hem zelfs een averechts effect hebben als ze niet aanslaan bij jongeren. Daarom vindt hij het belangrijk dat scholen in de gaten houden of de bandjes wel de bedoelde uitwerking hebben.

De leerlingen van het IJburg College kregen allemaal een gratis bandje. Zij zijn ervan overtuigd dat het groene bandje helpt om pesten onder de aandacht te houden. Caitlin (12) denkt dat het zal helpen. "Aan mij zal het in elk geval niet liggen, want ik ga het aan iedereen laten zien en zeggen dat iedereen het moet kopen."

De groene bandjes zijn voor 2 euro te koop bij de winkelketens Kijkshop, Lucardi, Zeeman en Van Haren. Een deel van de opbrengst gaat naar de Kindertelefoon.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden