Kan Opec de olieproductie nog veel langer inperken?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Arabische olieproducenten willen minder blijven oppompen. Maar Rusland is bang dat dit de VS in de kaart speelt.

Houden de opmerkelijk afspraken die 25 olieproducerende landen vorig jaar maakten over hun olieproductie nóg een jaar stand? Het antwoord op die vraag komt uit Wenen, waar de Organisatie van olie-exporterende landen (Opec) vandaag vergadert. Dat antwoord bepaalt deels hoe duur olie in 2018 wordt.

De afspraken van de 25 landen waren vooral opmerkelijk omdat ze door zo veel landen werden gemaakt. In het verleden besloot de Opec, die nu veertien leden telt, een paar keer tot productiebeperkingen om zo de prijs van olie te stutten.

Dat vorig jaar ook elf niet-Opec-leden, waaronder Rusland, meededen was een novum. Deze landen besloten hun totale productie met 1,8 miljoen vaten per dag te beperken. Dat stond gelijk aan 2 procent van de wereldproductie. De afspraken werden dit jaar verlengd en lopen nog tot 31 maart 2018.

Extreme prijzen

De afspraken hebben gewerkt. De extreme prijzen van begin 2016, toen een vat olie minder dan 30 dollar kostte, zijn verleden tijd. Sinds het akkoord zijn prijzen van minder dan 50 dollar nauwelijks meer voorgekomen. Een vat Brent, een verzamelnaam voor lichtere oliesoorten, kost nu al een maand meer dan 60 dollar.

Voor de 25 landen is dat prettig, al zouden de meesten graag hogere prijzen zien. Hun begrotingen leunen sterk op olie-inkomsten en voor veel landen - Rusland, Koeweit, Iran, Irak uitgezonderd - zijn de huidige prijzen nog altijd te laag om hun uitgaven te dekken.

Zo berekende persbureau Bloomberg, op basis van gegevens van het Internationaal Monetair Fonds, dat Saudi-Arabië quitte draait bij een olieprijs van 73 dollar, Nigeria bij 120 dollar en dat het armlastige Venezuela 216 dollar nodig heeft.

Het gros van de 25 landen is content met de resultaten en wil de afspraken verlengen tot het eind van 2018.

Maar gesputter is er ook, volgens Bloomberg, vooral van Rusland. Dat vreest dat het gat dat de 25 creëren - de wereldwijde vraag naar olie stijgt immers nog steeds - wordt opgevuld door Amerikaanse producenten. Die zouden hun productie kunnen opvoeren en verdere prijsstijgingen kunnen voorkomen.

Alternatief

Of Ruslands vrees breed wordt gedeeld, is niet helemaal duidelijk. Of het land een alternatief heeft voor de productiebeperkingen ook niet. Maar de kans bestaat dat de 25 moeten zoeken naar een gulden middenweg: dat ze de afspraken bijvoorbeeld verlengen, maar niet tot 31 december 2018.

Of dat ze de afspraak verlengen en halverwege 2018 bekijken of de gevreesde productieverhoging in de VS er is gekomen. En dat ze dan later bepalen hoe ze daarop reageren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden