Kan Noord-Korea eigenlijk wel kernkoppen miniaturiseren?

ALs Noord-Korea kernkoppen inderdaad zo klein weet te maken dat ze op een lange-afstandsraket passen, kunnen die ook het Amerikaanse vasteland bereiken Beeld AP
ALs Noord-Korea kernkoppen inderdaad zo klein weet te maken dat ze op een lange-afstandsraket passen, kunnen die ook het Amerikaanse vasteland bereikenBeeld AP

Volgens de Washington Post geloven Amerikaanse inlichtingendiensten dat Noord-Korea erin is geslaagd om kernkoppen te miniaturisieren, zodat ze in raketten kunnen worden geplaatst, waaronder de intercontinentale. Daarmee zou Amerika binnen het bereik zijn gekomen van Noord-Koreaanse kernwapens. Maar is dat wel zo?

Ghassan Dahhan

De Washington Post citeert uit een geheim inlichtingenrapport, maar in het artikel worden geen bewijzen aangedragen. Dat het Japanse ministerie van defensie deze week tot dezelfde conclusie kwam, geldt evenmin als hard bewijs. Inlichtingendiensten, van welke landen dan ook, zijn doorgaans geen betrouwbare bronnen, vooral als het gaat om informatie die zij over hun vijanden vrijgeven. Maar dat inlichtingendiensten onbetrouwbaar zijn, betekent omgekeerd niet dat de informatie per definitie onjuist is.

Gesloten

Dat Noord-Korea bezig is met de ontwikkeling van nieuwe raketten en het ontwikkelen van kernkoppen staat vast, en dit geeft het regime ook toe. Maar de inlichtingendiensten hebben weinig zicht op wat er gebeurt in Noord-Korea. Het land is een gesloten maatschappij, wat de rekrutering van spionnen uiterst moeilijk maakt. Buitenlandse diplomaten worden scherp in de gaten gehouden.

Het gebrek aan betrouwbare informatie leidt vaak tot wilde speculaties. Zo beweerden de Amerikaanse inlichtingendiensten in 2002 dat het regime op het punt stond om in te storten, en vier jaar later detoneerde hetzelfde regime de eerste ondergrondse atoombom. President George W. Bush geloofde ook dat Noord-Korea in staat was om intercontinentale ballistische raketten af te schieten, maar hij was vijftien jaar te vroeg.

Dat Noord-Korea mogelijk erin is geslaagd om kernkoppen te miniaturisieren is echter zeer aannemelijk. Pyongyang heeft de laatste tijd veel vaart gezet achter het nucleaire programma, en in de laatste jaren zijn de Noord-Koreanen eerder onder- dan overschat. Maar het enige antwoord is dat we het niet weten.

En dit is ook wat de spanningen met Noord-Korea zo gevaarlijk maakt: het gebrek aan informatie maakt de kans op ongelukken groter.

Lees ook:

Noord-Korea en de drie ‘onsmakelijke’ scenario’s

Religieus adviseur Trump: oorlog tegen Noord-Korea heeft Gods zegen

Noord-Korea wil raketten langs Guam schieten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden