'Kan mijn dochter nog alleen op stap?'

De gemeente Purmerend organiseert een inspraakavond. Beeld Patrick Post
De gemeente Purmerend organiseert een inspraakavond.Beeld Patrick Post

Nathalie Scheijde, die samen met haar zus manege Purmerbos runt in Purmerend, schiet vol. Ze staat voor een bomvolle zaal waar zo'n 400 inwoners praten over de plannen van de gemeente voor de opvang van asielzoekers.

Scheijde smeekt bijna: of de gemeente Purmerend alsjeblieft de plannen wil laten varen om een asielzoekerscentrum voor maximaal 1500 mensen in de buurt van haar bedrijf te plaatsen. Ouders durven dan hun kinderen niet meer naar paardrijles te brengen, vreest ze. "We kunnen straks wel sluiten."

Applaus klinkt op in de zaal. Ze is de eerste spreker van circa dertig die zich hebben opgegeven om het woord te voeren. Hoe moeten we omgaan met vluchtelingen? Burgemeester Don Bijl (VVD) stelde de kernvraag in zijn welkomstwoord. Zijn gemeente is zwaar verdeeld, blijkt deze avond.

Eind vorige maand werd een raadsvergadering in Purmerend afgelast toen hetzelfde thema op de agenda stond. Er waren zoveel, deels boze, mensen gekomen dat de burgemeester de veiligheid in de zaal niet meer kon garanderen.

Meldpunt
Daarom nu de inspraakavond. Links op het podium de raadsleden, rechts de sprekers. Iedere spreker heeft vijf minuten, een grote geprojecteerde klok ziet toe op de tijd.

Eerder op de dag deelde PVV-leider Geert Wilders folders uit in het centrum van de stad om de mensen die tegen de komst van asielzoekers zijn te steunen. Hij maakte meteen bekend dat zijn partij een meldpunt begint tegen overlast van asielzoekers.

Sandra Hofstra (48) is spreker op de inspraakavond. "Ik zeg nee tegen de komst van asielzoekers." Ze heeft daar persoonlijke redenen voor. De 23-jarige dochter van Hofstra kan geen woning vinden en woont nog bij haar moeder, niet bij haar huidige partner. Ook de 2-jarige kleindochter is daar bij gekomen. "Het is eigenlijk te krap, dat geeft op een gegeven moment irritaties." De wachtlijst voor een sociale huurwoning is erg lang in Purmerend, en zal nog veel langer worden als straks asielzoekers naar de stad komen, is haar overtuiging. "Er is hier geen plek, het kan niet."

Niet iedereen kan naar binnen. Beeld Patrick Post
Niet iedereen kan naar binnen.Beeld Patrick Post

De meeste leden in de zaal geven vooral luidruchtig bijval aan de woorden van tegenstanders van de komst van vluchtelingen. Voorstander Carla Brocke haalt zichzelf woede op de hals van een aantal aanwezigen - 'donder toch op, ga naar huis' - als ze duidelijk maakt moeite te hebben met de felle reacties uit de zaal.

Agressie
Maar M. Zijlstra is het met Brocke eens. Hij introduceert zichzelf als christen en homo. "Ik ben niet bang voor vluchtelingen, ze zijn welkom. Ik ben bang voor de emotie die leidt tot agressie en intimidatie als ik zeg vóór het asielzoekerscentrum te zijn."

Frank Vogtschmidt (39) is juist weer tegen. Hij woont 'op een paar honderd meter' van een van de locaties, samen met zijn vrouw en haar 18-jarige dochter. "Die meid gaat nu op de fiets op stap, kan dat straks nog wel? Dit gaat toch problemen geven?"

Spreker H. van Wezel - 'vluchtelingen zijn wat mij betreft welkom' - spreekt hem tegen. Hij vat de sfeer goed samen. "Deze zaak is zeer gepolariseerd in Purmerend. Ik pleit voor een koel hoofd en een warm hart in onze stad."

Op 12 oktober beslist de gemeenteraad of er wel of niet asielzoekers opgevangen worden in Purmerend.

Meer inspraakavonden

Niet alleen in Purmerend, ook in Rijswijk is gisteren stevig gedebatteerd over de opvang van asielzoekers in de gemeente. Veel bezorgde burgers kwamen inspreken bij een raadsvergadering over een centrum voor 500 asielzoekers voor maximaal 5 jaar. Hoe de raad besloten heeft, was bij het ter perse gaan van deze krant nog onbekend.

In enkele gemeenten is onder lokaal protest afgezien van plannen om asielzoekers op te vangen, meldt het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (Coa). Ook al is het Coa naarstig op zoek naar plekken waar asielzoekers welkom zijn.

Het kleine dorpje Rijs in de gemeente Friese Meren bijvoorbeeld kreeg geen opvangplekken wegens gebrek aan draagvlak. En in de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte in Rekken werd afgezien van de komst van asielzoekers, zegt het Coa.

Volgens Maarten de Lange, woordvoerder van AZC Alert, zijn het uitzonderingen. "Het is een trieste constatering, bijna nergens wordt naar bewoners geluisterd."

AZC Alert kanaliseert in inmiddels ruim dertig gemeenten lokaal verzet tegen de komst van vluchtelingen. Protesten leiden ertoe dat bewoners zich duidelijker durven te uiten, vindt De Lange. "Er komen vaker inspraak avonden, zoals in Purmerend, maar ook in Tilburg, Soest, Amersfoort."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden