Kan 'meisje' Khar tegen het leger op?

34-jarige is Pakistans eerste vrouwelijke buitenlandminister

Haar collega's noemen haar 'het meisje', een Indiase krant bombardeerde haar onlangs tot 'het beste gezicht van Pakistan' en desgevraagd noemen veel Pakistaanse mannen haar 'een schoonheid'.

Het zijn betitelingen die voorbij gaan aan de enorme taak die Hina Rabbani Khar, de nieuwe Pakistaanse minister van buitenlandse zaken, te wachten staat. Pakistan heeft problematische relaties met India, Afghanistan en de Verenigde Staten. Maar heeft de 34-jarige Khar, de eerste vrouwelijke en jongste buitenlandminister van Pakistan ooit, het in zich om deze relaties te verbeteren?

Khar begon haar politieke carrière in 2002. Een nieuwe wet vereiste dat parlementsleden tenminste een universiteitsdiploma hadden. Haar vader, een rijke landheer in het conservatieve Muzaffarghar, en in het verleden verschillende malen parlementslid, had er geen. Hij wilde dat de parlementszetel binnen de familie bleef via Khar. Hoewel haar gezicht niet op de posters stond en haar vader al het campagnewerk deed, won ze.

Khar had geen politieke ervaring. Ze studeerde management en was en is eigenaar van twee elite restaurants. Toch werd ze al snel verheven tot assistent-minister voor economische zaken en onderhandelde ze over leningen en hulpgelden met buitenlandse banken en donoren. De afgelopen vijf maanden was ze assistent-minister van buitenlandse zaken.

Diplomaten in Islamabad zeggen dat Khar een harde onderhandelaar was bij besprekingen over leningen en hulpgelden. "Ze was altijd goed voorbereid, beter dan veel voorgangers, maar ze neemt ook een erg harde positie in", zegt een westerse diplomaat. En ze draaide nergens omheen. "Ze ging direct op haar doel af. Besprekingen duurden maar 20 minuten."

Khars eerste bezoek als buitenlandminister aan New Delhi eind vorige maand werd in Pakistan onthaald als een succes. Alle problemen zijn nu weer officieel bespreekbaar bij vredesgesprekken tussen de twee aartsrivalen. India trok de stekker uit de vredesbesprekingen na de aanslagen in Mumbai in 2008 waarbij 166 mensen omkwamen. Het land beschuldigde Pakistaanse terroristen. In het afgelopen jaar waren er wel besprekingen, maar die draaiden op aandringen van India vooral om terrorismebestrijding.

Yousaf Raza Gilani, de Pakistaanse premier en vriend van de Kharfamilie, heeft veel vertrouwen in zijn nieuwe buitenlandminister. "Diplomatieke relaties draaien tegenwoordig om economie en handel en daar heeft ze veel mee te maken gehad. En ze is erg efficiënt in het parlement, bovendien is ze het 'zachte' gezicht van ons land", zegt hij in de wandelgangen van een festival in Islamabad.

Rashid Rehman, de hoofdredacteur van de Pakistaanse krant Daily Times, zegt dat Khar haar promotie ook heeft te danken aan de manier waarop ze zich gedroeg op de officiële buitenlandreizen die ze met Gilani maakte. "Die moeten duidelijk hebben gemaakt dat ze geen bedreiging is als het gaat om het opvolgen van aanwijzingen."

Dat is belangrijk in Pakistan, waar het leger en niet het ministerie van buitenlandse zaken het buitenlandbeleid bepaalt. "Heeft zij de kracht en de macht om tegen het leger op te kunnen?", vraagt Rehman zich af. Het Pakistaanse leger ziet India nog altijd als een niet te vertrouwen vijand.

Rehman stelt dat tegen het leger ingaan zelfs voor ervaren buitenlandministers lastig is. Bovendien, de huidige regering heeft verschillende keren laten zien dat ze zich niet durft te verzetten tegen het leger. "Dus hoe kan een buitenlandminister dat doen?"

Hina Rabbani Khar moet als minister van buitenlandse zaken omgaan met zeer problematische relaties tussen haar land, de VS en buurlanden India en Afghanistan.

Groot wantrouwen
Pakistans relatie met de VS lijkt een dieptepunt te hebben bereikt na de Amerikaanse missie die Osama bin Laden afgelopen mei op Pakistaans grondgebied doodde. Zeker 100 Amerikaanse militairen die het Pakistaanse leger trainden zijn het land uitgestuurd, volgens lokale kranten. De VS oefenen tegelijkertijd druk uit op Pakistan om vredesgesprekken tussen de Afghaanse overheid en oppositiegroeperingen, zoals de taliban, te steunen. Pakistan wordt ervan verdacht radicale bewegingen te steunen, onder andere met schuilplaatsen op Pakistaans grondgebied. Pakistan zou de taliban zien als een machtsfactor in Afghanistan die het kan sturen in eigen voordeel. Afghanistan en Pakistan beschuldigen elkaar regelmatig van het steunen van terrorisme in hun land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden