Kan islamverlater nog wel worden uitgezet naar Iran?

door Onno Havermans

Loopt Khodad Bageri levensgevaar als hij wordt uitgezet naar Iran? Dat wil de Nijmeegse burgemeester Thom de Graaf weten van de IND.

Bageri is ongewenst vreemdeling. Hij verblijft hier al elf jaar, maar Nederland wil hem niet, omdat hij in 1998 is veroordeeld tot vijf maanden cel wegens een geweldsdelict. Elk verzoek voor een verblijfsvergunning is sindsdien afgewezen. Deze week werd hij in Nijmegen vastgezet in afwachting van uitzetting.

Maar Bageri is zes jaar geleden bekeerd tot het christendom. In april 2006 heeft de Kamer na een motie van de ChristenUnie geëist dat Nederland geen homoseksuelen en christenen zal uitzetten naar Iran, omdat zij daar gevaar lopen te worden vervolgd. Minister Verdonk heeft dat verlengd tot mei.

Dit is echter niet van toepassing op Bageri. Hij moet een nieuw verzoek doen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), met een beroep op de afspraak dat islamverlaters niet worden uitgezet. Dat heeft de IND laten weten aan De Graaf en aan de advocaat van Bageri.

De Graaf had de IND om uitleg gevraagd, nadat de Nijmeegse pater Jan Eijkman zijn hulp inriep. Eijkman woont in het klooster van de priesters van het Heilig Hart in Nijmegen, waar ook Bageri na zijn bekering onderdak vond.

De Graaf zegt dat hij niet wil tornen aan het beleid. Wel wilde hij van de IND weten of valt uit te sluiten dat de bekeerde christen bij uitzetting in levensgevaar wordt gebracht. Want dan is uitzetting onverantwoord, meent De Graaf.

Bageri’s advocaat J. van Zundert heeft de IND gevraagd de status van ongewenst vreemdeling op te heffen en Bageri aan te merken als schrijnend geval. Volgens Van Zundert is Bageri in 1998 in het opvangcentrum op tilt geslagen, toen hij hoorde dat zijn zus was gearresteerd, waarna een vechtpartij ontstond met vier anderen. Hij wil niet zeggen wat Bageri precies heeft gedaan, maar gezien de omvang van de straf ging het om een ernstige vorm van geweld.

De advocaat stelt daar tegenover dat Bageri is getraumatiseerd doordat hij voor zijn vlucht in Iran is gemarteld. Maar de rechter heeft tot dusver al zijn bezwaren ongegrond verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden