Moderne manieren

'Kan ik vrienden verbieden om een stukje te doen op mijn bruiloft?'

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com. Beeld Maartje Geels
Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.Beeld Maartje Geels

Elke week beantwoordt Beatrijs Ritsema drie prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort. 

Beste Beatrijs,

Binnenkort ga ik trouwen met de liefde van mijn leven. Hoewel ik erg uitkijk naar de dag dat wij elkaar het ja-woord zullen geven, is er één ding waar ik vreselijk tegenop zie. Mijn vrienden denken dat ze het komisch talent van de Speld hebben en staan te popelen om een sketch op te voeren. In werkelijkheid zijn ze net zo grappig als een ingezakte red velvet-cake. Kan ik mijn vrienden verbieden om een stukje te doen op mijn bruiloft?

Zouteloze humor

Beste Zouteloze humor,

Het is niet raadzaam om uw vrienden ervan te weerhouden om bij uw huwelijk komische sketches op te voeren. Een huwelijk is a once in a lifetime event - daar gaan we tenminste vanuit - het soort van mijlpaal dat niet kan passeren zonder dat de naaste omgeving daar op persoonlijke wijze even bij stilstaat. Dat hoort erbij en die inspanningen geven de dag extra kleur. Meestal komt het stilstaan neer op het houden van toespraakjes. De Nederlandse traditie schrijft verder liedjes en grappige sketches voor. Dat de cabareteske bijdragen onder het niveau van Arjen Lubach blijven steken, dat de rijmen krom zijn en de samenzang vals mag de pret niet drukken. Het publiek, dat tegen die tijd toch al een glaasje op heeft, amuseert zich kostelijk en soms is er toevallig ook écht iets leuks verzonnen.

Het bruidspaar koestert zich in het zonnetje van goedbedoelde aandacht en moet niet zeuren over amateurisme. Het enige wat u kunt doen om een en ander binnen de perken te houden is een ceremoniemeester aanstellen, aan wie u een nadrukkelijk consigne meegeeft over tijdslimieten. Bijvoorbeeld dat de combinatie van toespraken, liedjes en sketches maximaal drie kwartier mag duren. Vervolgens is het de taak van de ceremoniemeester om mensen die een bijdrage willen leveren van tevoren keihard vast te binden op het hun toebedeelde aantal minuten. Dan komt het vast goed. Leun achterover en laat alles minzaam glimlachend over u heen komen. Veel plezier op uw huwelijksdag!

Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Stuur ze naar beste@beatrijs.com.

Het archief van deze rubriek is hier te vinden. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden