Kan ik nog naar het winkelcentrum?

WILFRED VAN DE POLL

In het Gelderse Laag-Keppel kreeg de politie zaterdagnacht meerdere meldingen van bezorgde burgers. Op de N317 zou vanuit een auto met automatische wapens geschoten worden. Politiewagens rukten uit. Het bleek te gaan om een auto met een kapotte uitlaat.

Zulke paniekerige reacties tekenen de overspannen sfeer in het land, zegt terrorismedeskundige Bibi van Ginkel. "Het is een logische reactie. We worden op de proef gesteld. Toch moeten we ons niet laten verlammen door de angst."

Het dreigingsniveau staat in Nederland nog steeds niet op het hoogste niveau. De NCTV komt regelmatig met updates over het dreigingsniveau en vertelt er dan ook bij hoe die dreiging er uitziet, legt ze uit. "Pas als er, zoals in Brussel dit weekend, zeer concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag, zal het dreigingsniveau naar de hoogste schaal worden opgetrokken. De NCTV zal in dat geval ook met gerichte adviezen en instructies komen. Bijvoorbeeld over welke plekken vermeden moeten worden."

Zolang die adviezen er niet zijn, kun je ervan uitgaan dat die concrete aanwijzingen er dus ook niet zijn. Dus: nee, drukke plekken hoeven we niet te vermijden, aldus Van Ginkel. "We moeten de autoriteiten een beetje vertrouwen. En beseffen dat terrorisme in Nederland nog steeds een relatieve dreiging is. De kans dat je sterft in het verkeer of door van een keukentrap te vallen is nog altijd groter dan dat een kogel van een terrorist je treft."

Dat zal, maar nemen zulke relativerende overwegingen de angst bij mensen weg? "Het probleem is natuurlijk dat we een gevoel van controle hebben als we aan het verkeer deelnemen. Je houdt zelf dat stuur vast. Als het gaat om terreur hebben we het gevoel overgeleverd te zijn aan iets heel willekeurigs, aan mensen die er zonder onderscheid des persoons op los schieten."

Toch heeft Van Ginkel er vertrouwen in dat het land niet in een kramp schiet. "We verkeren nu nog enigszins in shock, maar van eerdere aanslagen hebben we geleerd dat mensen de draad toch vrij gauw weer oppakken en de dreiging op de achtergrond raakt. Dat is ook goed. We leven niet in Raqqa of Aleppo."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden