Kan ik de ceremonie op de bruiloft van mijn broer overslaan?

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Beste Beatrijs,
Over een paar weken trouwt mijn broer. Heel leuk natuurlijk en mijn vriendin en ik zijn voor de hele dag uitgenodigd. Probleem is dat mijn vriendin op diezelfde dag ook de diploma-uitreiking van haar studie heeft. Ze zou het jammer vinden als ze daarna meteen door moet naar de bruiloft, liever zou ze nog met haar familie wat naborrelen. Ze zou het ook erg leuk vinden als ik bij de uitreiking aanwezig kan zijn. De aanvang daarvan is echter pas op het eind van de middag. Als ik daar naar toe ga, zou dat betekenen dat ik pas bij het diner en het aansluitende feest aanschuif en de huwelijksplechtigheden overdag mis.

Uiteraard zou ik graag bij beide feestelijkheden aanwezig zijn, maar het lijkt erop dat ik één partij moet gaan teleurstellen. Ik heb hier wel een idee over, maar ben benieuwd wat de etiquette hierover zegt. Prevaleert de relatie met mijn vriendin in dit geval boven familiebanden? Heeft een van de feestelijkheden voorrang op de andere?

Overlappende festiviteiten

Beste Overlappende festiviteiten,
Uw vriendin mag natuurlijk haar eigen afstuderen niet missen, dus voor haar is duidelijk wat haar overdag te doen staat. Zelf zou u kunnen overwegen om het officiële stadhuisgedeelte van het huwelijk te missen en in plaats daarvan bij de afstudeerplechtigheid te zijn. Vervolgens kunt u de borrel met familie van uw vriendin laten zitten en u razendsnel verplaatsen naar het diner en het avondfeest van het huwelijk. De argumentatie daarvoor zou zijn dat de stadhuisplechtigheid meer een formaliteit is dan de diploma-uitreiking - als die tenminste gepaard gaat met een persoonlijk praatje van een docent. Maar ja, de twee gelegenheden moeten zich dan wel op een overbrugbare afstand van elkaar afspelen.

Als de plechtigheden van het huwelijk overdag niet zo veel om het lijf hebben (er is bijvoorbeeld geen kerkdienst), kunt u het afstuderen meemaken en u daarna naar het huwelijk spoeden. Daarvan zijn het diner en het feest het belangrijkste. Hoewel u bij een huwelijksreceptie overdag (als die er is) eigenlijk ook niet mag ontbreken. Als het combineren van de twee gelegenheden logistiek onmogelijk is, heeft het huwelijk van uw broer voorrang. Op de rangorde van mijlpalen scoort een huwelijk van een broer of zus hoger dan het afstuderen van een geliefde. Hoe uw vriendin haar dag verder inricht kan ze zelf beslissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden