consult

Kan ik beter even wachten met die heupoperatie?

null Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Zijn er binnenkort andere methoden beschikbaar om een versleten heup te verhelpen?

Evi Guldemeester

Hij kan nog prima fietsen en autorijden. Ook gaat hij nog op vakantie en van gezondheidskwalen als een te hoge bloeddruk is geen sprake. Toch heeft een tachtigjarige lezer uit Den Haag het laatste half jaar stevige slijtageklachten aan zijn heup.

Dat beperkt zijn mobiliteit. Lange afstanden lopen is er niet meer bij, terwijl dat juist zo belangrijk is om fit te blijven. De lezer hoopt zijn klachten te verhelpen met fysiotherapie en paracetamol. Maar een afstand van meer dan tweehonderd meter afleggen, dat gaat niet meer. Er zit nog maar een ding op: een heupprothese.

Maar dat wil de 80-jarige man het liefst zo lang mogelijk uitstellen. Een operatie is volgens hem gedoe én hij ziet bij anderen dat herstellen soms moeilijk is. Op internet kwam de lezer een artikel tegen over wetenschappers die een injectie ontwikkelen die een operatie overbodig maakt. Deze injectie moet het kraakbeen verstevigen. Daar wil de man op wachten. Maar is dat wel verstandig? En komt die injectie er wel?

Injectie

"Er gaat bij ons geen lampje branden", laat een woordvoerder van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) weten. "Als deze injectie zou bestaan, dan was dat natuurlijk groot nieuws geweest. Als geen nieuwe heupen meer worden geplaatst, gaat dat veel geld besparen." Volgens de NOV lopen er wel onderzoeken, maar dan met name naar de knie. Zo onderzoeken medici of zij het kraakbeen kunnen vervangen.

Er zijn wél injecties om een goede diagnostiek te doen. Als een patiënt bijvoorbeeld pijn heeft aan zijn rug en er ook sprake is van slijtage aan de heup. Artsen spuiten dan pijnstillers en ontstekingsremmers in de heup. Als de pijn daar verdwijnt, dan is duidelijk dat het probleem in de heup zit.

Ook orthopeed Roel Hendrickx van het Zuyderland Ziekenhuis Sittard-Geleen heeft nog nooit gehoord van een injectie die een operatie moet vervangen. "Er wordt wel al jaren kraakbeenonderzoek gedaan om schade eerder aan te pakken met behoud van de eigen gewrichten", zegt Hendrickx. Hij benadrukt dat het nog even kan duren voordat deze onderzoeken voltooid zijn. Ook zijn de onderzoeken preventiegericht en daarmee alleen succesvol voor mensen met milde vormen van slijtage. "Als ik het zo hoor, heeft meneer ernstiger vormen van slijtage. Wachten op een nieuwe behandeling heeft geen zin." De orthopeed snapt dat de lezer geen operatie wil vanwege de negatieve ervaringen die hij heeft gehoord in zijn omgeving. Toch is een nieuwe heup volgens hem 'een van de succesvolste operaties ooit en binnen de orthopedie hét succesnummer'. De kans op een complicatie is heel klein.

Pijnstillers

Alternatieven van een operatie zoals intensievere fysio of meer pijnstillers slikken zijn volgens hem geen oplossing. "De bewegingen die hij niet meer kan maken, krijgt hij ook met hulp van een fysiotherapeut niet meer terug." Uitstel van een operatie maakt hem er ook niet jonger op. "Het sluipt er bij mensen in dat zij wennen aan de dingen ze niet meer kunnen", zegt Hendrickx. "De lezer klinkt als een fitte man. De kwaliteit van zijn leven wordt alleen beperkt door pijnklachten." Als de lezer zich niet laat opereren 'laat hij mooie momenten aan zich voorbijgaan', zegt de orthopeed.

Heeft u ook een vraag? Mail naar gezondheid@trouw.nl

Voor een overzicht van eerdere afleveringen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden