Kan Ierland belegger kalmeren?

Een niet-afgebouwd huis in Leitrim, Ierland. De economische recessie bracht de vastgoedbubble in het land ten einde. (FOTO POLARIS)Beeld Kim Haughton / Polaris/Hollandse

amsterdam – - Beleggers blijven met argusogen kijken naar de Ierse economie. Hoewel de Ierse regering gisteren met succes nieuwe staatsleningen uitgaf, zag Dublin zich weer genoodzaakt een hogere rente te betalen om beleggers over te halen het land te financieren.

Na de uitgifte zakte de rente iets, maar nog altijd gelden er recordniveaus voor Ierland. Het betaalde gisteren iets meer dan 6 procent op leningen met een looptijd van acht jaar. Dat is grofweg vier procentpunt meer dan wat Duitsland betaalt voor soortgelijke leningen.

„Een fantastische dag voor beleggers, een verschrikkelijke dag voor de overheid en de belastingbetalers”, luidde het commentaar van econoom Willem Buiter, hoofdeconoom bij de Amerikaanse bank Citigroup. Volgens hem overschatten de financiële markten het risico dat kleeft aan de Ierse leningen in hoge mate.

Begin mei, toen er paniek heerste over de Griekse en Portugese overheidsfinanciën, zorgden het IMF en de Europese Unie al voor een vangnet van 720 miljard euro. Het is bedoeld om landen in financiële nood waar nodig bij te staan.

Maar beleggers vertrouwen de Ierse economie niet. Het tekort op de overheidsbegroting in Ierland stevent dit jaar af op 20 tot 25 procent van het bruto binnenlands product, met afstand het hoogste van de 27 landen van de Europese Unie.

De Ierse regering moet, met andere woorden, dit jaar méér lenen bij beleggers dan dat zij zelf aan belasting binnenhaalt, om alle uitgaven in het land te betalen. En dat terwijl Ierland in Europees verband heeft afgesproken dat het in 2014 weer zal voldoen aan de norm van een tekort kleiner dan 3 procent van het bbp.

De oorzaak van het enorme begrotingstekort is maar deels te wijten aan de sterk teruggelopen belastinginkomsten, voornamelijk uit de ingestorte financiële en vastgoedsector. De regering worstelt vooral met het overeind houden van de genationaliseerde Anglo Irish Bank. Tot nog toe is daar al 23 miljard euro aan belastinggeld ingestopt, wat al meer dan 10 procent van het bbp is. Kredietbeoordelingsbureau Standard & Poor’s schatte onlangs dat de kosten kunnen oplopen tot 35 miljard euro.

Het bracht de president van de Ierse centrale bank, Patrick Honohan, er maandag toe om met een dubbele boodschap te proberen de rust terug te brengen.

Aan de ene kant deed hij speculaties van banken als Barclays en Goldman Sachs over een mogelijk Iers faillissement af als onnodig alarmerend. Aan de andere kant riep hij de regering op te kijken naar mogelijkheden om verdere bezuinigingen door te voeren. „De recente rentebewegingen laten zien welke kosten kunnen ontstaan als internationale beleggers er niet van overtuigd zijn dat de begroting op een evenwichtig pad wordt gehouden”, luidde de niet mis te verstane waarschuwing.

Met de geslaagde uitgifte van de staatsleningen heeft Ierland dit jaar al wel 20 miljard euro op de kapitaalmarkt binnengehaald. Genoeg om de uitgaven tot halverwege volgend jaar te dekken.

De hoge rentepercentages van de afgelopen maanden zorgen er echter voor dat Ierland nu gemiddeld 4,7 procent rente op zijn schuld betaalt. Los van de andere economische problemen gaan die kosten het land nog lang parten spelen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden