Kan iemand die rare RTL-reality verbieden?

Zouden het de naweeën zijn van de Franse wijn dat ik direct na de vakantie inschakelde op 'Zon, zuipen, ziekenhuis'? Of was het mijn verlangen naar 'echte mensen', een soort die je in Parijs immers zo zelden tegenkomt? Hoe dan ook, voor ik het wist zat ik middenin de wereld die RTL 5 reality noemt. Nog maar net bekomen van 'Barbies baby', een andere RTL-reeks over 'echte mensen' (namelijk pasgetrouwde lui die de hele dag ruziemaken om niks: "Zeg ik dan dat ik schijt aan je heb? Nee toch? Oh, wil jij beweren dat ik dat wél zeg ?" Enzovoort...), belandde ik in de afwisselende avonturen van Nederlandse jongeren aan de Costa's. Of beter gezegd: de Kotsa's.

De afwisseling bestaat voornamelijk hierin dat halverwege de ochtend de bacardi-rum wordt afgelost door whisky-cola. RTL brengt het in beeld zoals alleen zíj dat kan. Een jongen ligt straalbezopen in z'n ondergoed op straat en de voice-over tettert: "De horeca maakt zich op voor een nieuwe, drukke dag." Dat is nog het ergste aan die reality-shows, die vette, gevoelloze studio-stemmen. Van die mannen die bij de gruwelijkste beelden zo'n heel fout-opgewekt toontje aanslaan. Enfin, u kent het wel van die scheidingsshow van Natasja Froger, ook zo'n fraai RTL-product.

Om de sensatie nog te verhogen heeft RTL 5 zelf Nederlandse artsen ingevlogen. Dat praat namelijk wat makkelijker met al die coma-zuipende jongeren. Rico, een veelverbruiker uit Drenthe, meldt zich in kritieke toestand. Er zit bloed in zijn braaksel en hij heeft anderhalve dag niet geplast. Om zijn leven te redden moet hij meteen aan het infuus. En wat kraait de voice-over? "Mallorca bereidt zich voor op een volgende, heftige stapavond."

Nee, dan de vakantiestemming aan de terrastafel van Rob Trip. Op het Noordwijkse strand praat hij met André Kuipers over diens ruimtereis, maar de terugblik is zo prettig klein dat het ook een soort Costa-reisje lijkt. Kuipers: "Ik heb ontzettend zitten skypen. Net of ik bij mezelf op zolder zat." Trip: "Veel foto's gemaakt?" Kuipers: "Anderhalf miljoen." Trip: "Anderhalf miljoen?! En wat is nou de mooiste?" Kuipers: "Deze. Zie je die prachtige weerkaatsing van de zon?" Trip, op zijn beurt, haalt wat eigen, aardse herinneringen op : "We moesten erg lachen om jouw shampoo-verhaal." De kaalhoofdige astronaut: "Ja, ik moest toch even uitleggen waarom die handdoeken zo bruin waren." Hè, dat heb je nou altijd op vakantie: de handdoeken zijn nooit als thuis. Kuipers kwam, na zijn lange trip, enigszins moe en stijf thuis. "En ook een beetje duizelig."

Werk aan de winkel voor de verse SBS 6-dokter. Ik weet niet of ik graag een huisarts zou hebben die dokter Tinus heet, maar voor deze nieuwe komische dramareeks rond een geneesheer in Wourkem steek ik mijn handen in het vuur. De dorpsarts, bot en horkerig als een autist, wordt meesterlijk gespeeld door Thom Hofman. Ook de rest van de cast klinkt als een klok: Kitty Courbois, Jack Wouterse en Henriëtte Tol.

In drie kwartier mochten we meemaken: een auto-ongeluk, een onder water gelopen artsenpraktijk, een kwestie rond het beroepsgeheim en twee mannelijke patiënten met borsten! Na deel één van 'Dokter Tinus' zeg ik: Santé SBS 6!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden