Kan Hooijmaijers álles blijven ontkennen?

Oud-gedeputeerde Ton HooijmaijersBeeld ANP

Alles is uit zijn verband getrokken, zo reageerde de Noord-Hollandse ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (51) onlangs op het nieuws dat hij voor de strafrechter moet verschijnen. Of de beschuldigingen van corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen uit hun verband getrokken zijn, blijkt de komende tijd in de Haarlemse rechtbank. Vandaag wordt daar besproken hoe de rechtszaak over mogelijk één van de ernstigste gevallen van bestuurlijke corruptie in Nederland inhoudelijk zal verlopen.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt VVD'er Hooijmaijers ervan geld te hebben aangenomen van bedrijven die een gunstige positie wilden in de provincie Noord-Holland. Opvallend genoeg komen de kleine bedragen voor rekening van de grote bedrijven. Fortis Bank zou zevenduizend euro over hebben gehad om de vaste bankier van de provincie te mogen worden. Bouwbedrijf Ballast Nedam zou 4.165 euro hebben overgemaakt om vooraan te mogen staan als bouwklussen verdeeld werden.

Regionale bedrijven worden in verband gebracht met hogere bedragen. De grootste klapper: 220.000 euro. De lokale bedrijven Mainland B.V. en de Kuiper Groep wilden hiervoor volgens het OM een voorkeursbehandeling bij een te ontwikkelen bedrijventerrein bij Schiphol. Alle bedrijven ontkennen steekpenningen te hebben betaald. Het OM moet nog beslissen of ook zij vervolgd worden.

Oud-bestuurders aan wie Trouw vroeg om de Noord-Hollandse bestuurscultuur tussen 2005 en 2009 te beschrijven, wilden niet reageren omdat er ook nog bestuurlijk onderzoek loopt (zie kader). Cees Loggen, sinds 2009 fractievoorzitter van de VVD in Noord-Holland noemt de gang van zaken desgevraagd een 'schande voor het openbaar bestuur'. "Nee, Hooijmaijers is nog niet veroordeeld, maar hij hij heeft zich wel in deze positie gemanoeuvreerd."

Hooijmaijers, in 2008 afgetreden vanwege de Icesave-affaire, heeft de aantijgingen altijd ontkend. Maar bij de zaak betrokken advocaten stellen dat het voor hem lastig zal zijn om álles te blijven ontkennen. "Daarvoor is er simpelweg te veel bewijs", zegt één van hen. Hij wijst op het tiendelige dossier dat de Rijksrecherche na anderhalf jaar onderzoek heeft opgesteld. Het OM heeft hieruit alleen de - in zijn ogen - bewijsbare feiten gehaald. Het gaat om tientallen verdachte transacties tussen zestien rechtspersonen - in veel gevallen BV's die niet meer bestaan.

Bij Hooijmaijers zijn de rekeningen verstuurd via MOVE, het consultancybedrijf van zijn vrouw, eveneens verdachte in de zaak. In andere gevallen staan de facturen op naam van een makelaar, de derde verdachte. Uit de tenlastelegging blijkt dat het OM de makelaar ziet als tussenpersoon. Door hem gedeclareerde bedragen zouden ten goede gekomen zijn aan Hooijmaijers. Dat liep via de facturen van zijn vrouw, verstuurd aan de makelaar, onder meer voor adviezen over een project in het Russische Kaliningrad. Hooijmaijers kan zes jaar cel krijgen.

Onderzoek Noord-Holland kan rechtsgang bijten
Een bestuurlijk onderzoek dat de provincie Noord-Holland sinds 2010 naar de eigen bestuurscultuur laat uitvoeren, kan het proces-Hooijmaijers mogelijk bijten. Dat stelt het presidium (alle fractievoorzitters) van de provincie Noord-Holland. In het kader van de operatie Schoon Schip onderzoekt een commissie van hoogleraren ook alle projecten waarbij de voormalige gedeputeerde Ton Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 betrokken was. De uitkomst wordt binnenkort verwacht.

Mochten er passages in staan die de rechtsgang kunnen beïnvloeden, dan zullen de Statenleden die niet behandelen, zo is volgens de VVD afgesproken. Commissaris van de koningin Remkes heeft de Statenleden vorige week een 'juridische scan' beloofd, zodat duidelijk is welke delen ze wel en welke niet kunnen behandelen. "Zo willen we voorkomen dat de verdediging van Hooijmaijers in de strafzaak straks bijvoorbeeld zegt: 'Zie je wel: de Statenleden vinden het oké'", verklaart VVD-fractievoorzitter Cees Loggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden