Kan het nog erger in Venezuela, als alles al op is?

Mensen staan in Caracas te wachten op voedsel terwijl de politie volop aanwezig is. Beeld epa
Mensen staan in Caracas te wachten op voedsel terwijl de politie volop aanwezig is.Beeld epa

Rosa Vallejo wil er best voor betalen, maar kan al heel lang bijna geen eten meer kopen. Het is er gewoon niet in de supermarkt in de Venezolaanse stad Bejuma, waar de dertigjarige lerares Engels woont. "Inmiddels is de bloem om brood te bakken ook al op."

Kick Hommes

Het weinige voedsel dat ze van de familieboerderij haalt, bonen en maïs, is geconfisqueerd door hongerige buurtbewoners. "Vorige week kwamen ze voor de derde keer", vertelt ze via Facebook. "Mijn vader werd in zijn linkerbeen geschoten. Het ziekenhuis had geen medicijnen meer. Ik moest hem naar een superdure kliniek brengen."

Het verhaal van Vallejo is exemplarisch voor de chaos in Venezuela. Het Zuid-Amerikaanse land, dat rijk zou moeten zijn door grote olievoorraden, koerst af op een humanitaire ramp. De inflatie is de hoogste van de hele wereld, 87 procent van de Venezolanen heeft geen geld meer voor voedsel of medicatie, bleek onlangs uit onderzoek van de Simón Bolívar Universiteit.

Plunderingen
Gevechten om voedsel leidden afgelopen week door heel Venezuela tot zeker vijf doden. Vierhonderd Venezolanen zijn opgepakt na een protest in kuststad Cumaná. Officieel werden vijftig winkels geplunderd, maar dat zijn er hoogstwaarschijnlijk veel meer (net als het aantal dodelijke slachtoffers). Voedseltransporten moesten worden beveiligd.

Als in een land aan alles een tekort is, hoe erg kan het dan nog worden? Volgens Ewout Frankema, hoogleraar Geschiedenis aan de Wageningen University - die de economieën in Zuid-Amerika jarenlang bestudeerde, is de crisis nog lang niet voorbij. Door de hyperinflatie (720 procent, naar verwachting) is niks meer te importeren. Dat is te duur.

Binnenlandse productie komt er waarschijnlijk ook niet, want de regering houdt vast aan maximumprijzen die vaak onder de kostprijs liggen. Rosa Vallejo: "Daarmee doodt de regering de bedrijven hier."

Geen hervormingen
Het land koerst af op een faillissement, zegt Frankema. "De 'blindheid' van de presidenten Chaves en Maduro voor de zwakke positie van de overheidsfinanciën is zelfs voor Latijns-Amerikaanse begrippen bijzonder. Er is vrijwel niets ondernomen om de economie structureel te hervormen. Dat vind ik verbazingwekkend, maar het moet ook gezegd dat de Venezolaanse bevolking meermaals hun steun voor Chaves heeft uitgesproken."

Een faillissement is nu de beste optie, zegt Frankema. "Schuldsanering door het IMF is dan mogelijk, maar daar zitten natuurlijk politieke consequenties en opgelegde hervormingen aan." De kans daarop is klein, nu Maduro de chaos in zijn land afdoet als 'buitenlandse agressie'.

Daarom is het voorlopig nog honger leiden, zegt Rosa Vallejo. "We proberen Maduro weg te krijgen, maar hij controleert alles. Maduro verandert zijn koers niet, dus nu hoop ik vooral dat God ons helpt."

De Colombiaanse president Nicolas Maduro tijdens een betoging dinsdag. Beeld afp
De Colombiaanse president Nicolas Maduro tijdens een betoging dinsdag.Beeld afp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden