Kan het bord volgend jaar nog op schoot, zondagavond om 7 uur?

'We gaan de kijker nog meer bieden', belooft een woordvoerder van Eredivisie Live.Beeld ANP

Het 'kom-niet- aan- ons-voetbal-sentiment' stak gisteren weer de kop op in Nederland. Nu Rupert Murdoch met zijn bedrijf Fox een belangrijke rol gaat spelen in de Eredivisie, vragen voetballiefhebbers zich af of dit het einde betekent van het zeven-uur-bord-op-schoot-moment.

Eerst een geruststelling: het is niet zo dat alle uitzendingen over en rond voetbal achter een betaalmuur zullen verdwijnen. Fox, dat een meerderheid van Eredivisie Live heeft gekocht, moet de samenvattingen van competitiewedstrijden aanbieden aan een open net. Zo is dat in de wet geregeld. Dit voetbalseizoen verandert er sowieso weinig. De NOS heeft de rechten voor de samenvattingen voor het seizoen 2012-2013 in handen en dat betekent: zondagavond zeven uur, bord op schoot.

Als het aan NOS-directeur Jan de Jong ligt, blijft dat zo. Maar niet tegen elke prijs, zo benadrukt hij. Als tijdens de onderhandelingen voor het seizoen daarna blijkt dat de samenvatingen te duur worden of als Eredivisie Live (Fox) eisen stelt waar de hij niet aan wil voldoen, kan de NOS afhaken.

De rechten zouden dan bijvoorbeeld gekocht kunnen worden door SBS 6. Mediawatcher Albert Treur: "Sport kan een belangrijke rol spelen in de herprofilering van de zender. Het is een optelsom: John de Mol heeft eerder gezegd dat hij weer interesse had in de rechten. SBS heeft Chris Woerts aangenomen. Met diens ervaring in de directie van Feyenoord én van Eredivisie Live, is hij een zwaargewicht in de voetbalwereld. Ik denk dat ze op de rechten zullen gaan bieden."

De angst voor het einde van de uitzendingen op zondagavond zeven uur, is dus reëel. Bovendien is het niet ondenkbaar dat Murdoch gaat doen wat hij in Engeland deed: om zes uur 's avonds een belangrijke wedstrijd uitzenden. Concurrentie van samenvattingen op een gratis zender kan hij dan niet gebruiken. Vooral niet, omdat er nog veel marktaandeel te winnen is voor de betaalzender: afgelopen seizoen hadden zo'n 570.000 mensen een abonnement op Eredivisie Live. Dat is niets vergeleken met de twee tot drie miljoen mensen die op zondag om zeven uur naar Studio Sport kijken. Fox kan er voor kiezen om bij de verkoop van de rechten te eisen dat samenvattingen niet om zeven uur worden uitgezonden.

Toch is de hoop voor de voetbalfan niet helemaal verloren. Toen John de Mol de uitzendrechten voor zijn zender Talpa kocht, kreeg hij de publieke opinie tegen zich: hoe haalde hij het in zijn hoofd om de volgorde van de wedstrijden te veranderen (bij Studio Sport kwam de belangrijkste wedstrijd het eerst, bij Talpa niet) en om het uitzendtijdstip (zeven uur) te veranderen? Mensen stoorden zich ook aan de reclames. Het resultaat: een miljoen kijkers haakten af.

Een protestactie is zo opgezet als het zeven-uur-bord-op-schoot-moment verdwijnt, waarschuwt Rens den Hollander, die destijds een actiecomité tegen Talpa begon. "Het maakt mij niet uit of de NOS of een commerciële zender de rechten van de samenvattingen krijgt, zolang de uitzending om zeven uur is, er geen onderbrekingen zijn en de wedstrijden in de goede volgorde worden uitgezonden."

Voor de abonnees van de betaalzender zelf is de overname goed nieuws, stelt een woordvoerder van Eredivisie Media & Marketing, het bedrijf achter Eredivisie Live. "We gaan deel uitmaken van een internationaal netwerk van succesvolle sportzenders. We kunnen er een kijkje in de keuken nemen en kennis delen. Daardoor gaan we de kijker nog meer bieden."

John de Mol verloor van instituut

Als de uitzendrechten van de samenvattingen van het eredivisievoetbal van de NOS naar een commerciële zender verhuizen, is dat niet voor het eerst. Twee (mislukte) pogingen waren van John de Mol, die nu lijkt klaar te staan om met voetbal SBS weer wat op te kalefateren.

Het 'instituut Studio Sport' verloor in 1996 het uitzendrecht als eerste aan Sport7, een initiatief van de voetbalbond KNVB, samen met onder meer Endemol, met de achterliggende gedachte om er op termijn een betaalzender van te maken ('voor de prijs van een zak patat per maand'). De zender begon met uitzenden op 18 augustus 1996 met de openingswedstrijd Ajax - PSV. Het werd een debacle, Sport7 werd drie maanden later van het scherm gehaald.

In 2005 kocht John de Mol de rechten voor zijn nieuwe zender Talpa, dat later werd omgedoopt in Tien. Ook dat initiatief mislukte, waarna RTL de samenvattingen een seizoen uitzond. Sinds 2008 zijn de samenvattingen weer te zien in Studio Sport. Dat contract loopt in augustus 2013 af.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden