Kan GroenLinks zichzelf maar beter opheffen?

Stuur uw reactie van circa 150 woorden uiterlijk dinsdag 12 uur naar lezers@trouw.nl, voorzien van naam en adres. Een keuze uit de antwoorden verschijnt woensdag.

Nóg meer tegenslag voor GroenLinks: de partij is nu zelfs niet meer de groenste. D66 claimt die titel, op basis van de uitslag van de Duurzame 100 van Trouw. Weliswaar staan GroenLinks-wethouders en -Kamerleden hoger in de ranglijst, D66 wint het in de breedte omdat zij met meer politici op de lijst staat. Gejuich klonk bij de liberale concurrentie.

Veelzeggend is het wel. Zelfs op haar groene profiel moet GroenLinks zich dus nu al verdedigen. Zelfs de enige pijler die nog rotsvast overeind stond onder het bestaansrecht van de partij is niet meer vanzelfsprekend.

Het kan natuurlijk de wet van de remmende voorsprong zijn. De tragiek is: zou GroenLinks niet bestaan, dan zou ze vandaag worden opgericht. De toegevoegde waarde van een partij die duurzame ontwikkeling als belangrijkste doelstelling ziet en daar cruciale doorbraken weet te foceren, is duidelijk. In de samenleving en het bedrijfsleven worden de bakens allang verzet. Alleen in de politiek zelf is duurzaamheid nog steeds een splinterideaal. Dezelfde Duurzame 100 onderstreepte hoe marginaal de rol van politici van grote partijen is.

Maar ondertussen bakt GroenLinks er ook bar weinig van. De partij is in een vrije val geraakt door de interne chaos die uitbrak na de slechte verkiezingsuitslag. Er wordt zelfs binnen de partij gespeculeerd of het nog wel zin heeft door te gaan.

Oud-fractievoorzitter Femke Halsema hield in het openbaar expliciet de mogelijkheid open dat de partij ophoudt te bestaan. 'Het kán dat een partij als een feniks uit de as herrijst', sprak zij woensdag. Veel vertrouwen in de goede afloop klonk er niet in door.

Als de kopstukken het avontuur van ruim twintig jaar al als bijna mislukt beschouwen, wat is dan nog het perspectief voor een kleine partij als GroenLinks? Doorgaan, ondanks het minimale aantal zetels? Hopen op betere tijden? Het profiel van de partij aanpassen?

Het bestaansrecht van de partij leek altijd zo helder. GroenLinks heeft gepoogd een sterke partij op te bouwen met een groen én links profiel. Maar wat rest na al die tijd is een minifractie, en veel gekrakeel, voor de zoveelste keer. Er zijn parallellen met 1994, toen ook een verkiezing in rampspoed eindigde.

Sommigen zien voor de partij nog steeds een specifieke rol weggelegd: die van 'groene' katalysator. Iemand als PvdA'er Felix Rottenberg erkende dat in zijn eigen PvdA duurzaamheid 'nog steeds' niet doordringt.

Het is wat, als de grote winnaar in de verkiezingen de verliezer een rol toebedeelt van schattig waakhondje. Is die rol van aanjager effectief genoeg om GroenLinks overeind te houden? Dit alles hangt samen met de bredere discussie over het bestaansrecht van GroenLinks, het linkse profiel en de liberale koers van de afgelopen jaren.

Vandaar mijn vraag: kan GroenLinks zich beter maar opheffen? En als ze doorgaat, met welk profiel?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden