Kan een zevenjarig meisje zelf een muziekinstrument uitkiezen?

Na twee jaar vioolles wil de zevenjarige overstappen op gitaar. Kan ze die beslissing zelf nemen?

De viool is een lastig ding. Je moet er jaren op zagen, met vals gejengel als gevolg. Maar sinds kort lukt het de negenjarige dochter om er daadwerkelijk muziek uit te krijgen, en daar heeft ze veel plezier in, ze is voor het instrument gevallen.

Anders is het met haar zusje van bijna zeven. Na twee jaar vioolles wil ze overstappen op gitaar, het favoriete instrument van haar vader. Ze vindt de viool maar stom.

Haar vader ziet de overstap wel zitten, maar haar moeder - die op zich niets tegen gitaren heeft - wantrouwt de motivatie van haar jongste. Zij vindt vioolles hartstikke leuk en de viooljuf ook, maar het probleem zit in het oefenen, dat weigert ze. Ze is minder ijverig dan haar zus, die de eerste jaren ook niet altijd even gemotiveerd was, maar toch doorzette.

Op de gitaar moet je ook oefenen, hebben haar ouders benadrukt. Ze weten: als dit meisje ergens geen zin in heeft, doet ze het gewoon niet. Gebruikt ze de overstap naar gitaar om onder het oefenen uit te komen? Kan een kind van amper zeven zelf een instrument kiezen?

Wat boft dit kind met ouders die muziekles niet als luxe zien, maar als onderdeel van de opvoeding, reageert klinisch psychologe en musicus Maria Wüst, studieleider van de master Kunsteducatie bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Maar wél een onderdeel waar het kind zelf een stem in moet hebben, vindt Wüst.

Willen deze ouders de muziekontwikkeling van hun kind blijven stimuleren, dan moeten ze luisteren naar de wensen van hun zevenjarige. Die kan volgens Wüst op haar leeftijd heel goed zelf een instrument kiezen. "Waarom wil deze moeder vasthouden aan de viool? Viool is niet het enige instrument om muzikaliteit mee te ontwikkelen. Het oefenen lijkt hier een probleem, maar dat kan op vele manieren. Op deze leeftijd is het belangrijk dat het spelenderwijs gebeurt, en dat het aansluit bij het karakter van het kind."

Wüst raadt aan anders naar dat oefenen te kijken. Alleen maar doorzetten met oefenen om er uiteindelijk plezier in te krijgen, zoals dat bij de oudste dochter is gebeurd, is geen wetmatigheid. Het zou juist andersom moeten. "De muzikale groei en ontwikkeling zit niet alleen in het oefenen. Dat zit in het muziek maken, omdat je dat leuk vindt. Het oefenen alleen al zou een enorm plezier moeten zijn", zegt Wüst, die jaren in het muziekonderwijs heeft gewerkt.

Viooldocente Ruth Houtman is het met Wüst eens, maar plaatst een kanttekening: heeft dit meisje twee jaar geleden zelf voor de viool gekozen of volgde ze haar zus? Was het haar eigen keuze, dan kan het lonen om toch door te blijven oefenen, mits haar ouders haar daarin volledig en trouw begeleiden. "Een kind van zeven kan wel bepalen wat ze wel of niet leuk vindt, maar kan de gevolgen van die keuzes nu eenmaal niet goed overzien. Viool spelen is ontzettend moeilijk. Voor slimme kinderen die op school niet gewend zijn te falen, is het een hard gelag. Je moet goed kijken in hoeverre het kind een klik heeft met het instrument. Boven alles staat dat het geen strijd moet worden. Kijk dus goed of het kind de moeilijke weg naar een succeservaring aankan."

Maria Wüst is minder voorzichtig: laat het meisje lekker de gitaar pakken, vindt zij. Zet moeder toch door met de viool, dan zal haar dochter waarschijnlijk de kont tegen de krib gooien en helemaal geen muziekles meer willen. "Misschien past de gitaar wel beter bij dit meisje. Het levert sneller resultaat op, je kunt er verschillende genres mee spelen en het spreekt andere kwaliteiten aan. Het groeit met het kind mee in de muzikale smaak, terwijl viool toch meer gebonden is aan de klassieke muziek."

Gooit ze dan niet twee kostbare jaren vioolles weg? "Zeker niet. Ze heeft daarin veel basale muziekkennis verkregen. Die bagage neemt ze gewoon mee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden