Beeld Werry Crone

OpinieOmbudsman

Kan een WK schaatsen tegenvallen ondanks zeven gouden medailles? Ja, dat kan

Lezers zien zondagavond laat Nederlandse schaatsers twee keer goud winnen, waardoor Oranje met zeven plakken het landenklassement wint. Het artikel in de ochtendkrant is echter kritisch. Terecht?

De kwestie

Op een ‘moeizaam WK schaatsen voor Nederland’ is Ireen Wüst een ‘spaarzaam lichtpuntje’, meldt de voorpagina van maandag 17 februari. Het is een verwijzing naar een paginagroot verslag op de sportpagina van het WK afstanden in Salt Lake City. De kop luidt ‘Spaarzaam Nederlands goud’ en op drie foto’s zijn naast Wüst ook gouden medaillewinnaars Jutta Leerdam en Kjeld Nuis te zien. Met ‘maar’ drie van de tien individuele titels geven zij het toernooi voor Nederland nog een gouden randje, schrijft de sportredacteur. Verder vertelt hij hoe grote favoriet Patrick Roest het niet haalde, hoe Olympisch kampioene Esmee Visser op twee afstanden enkel brons won, hoe titelverdediger Jorrit Bergsma op de tien kilometer in elkaar stortte en hoe Sven Kramer de reden van zijn nipte verlies op de vijf kilometer legde bij een korte voorbereiding in de ijlere lucht.

De standpunten

Lezers melden de berichtgeving te negatief te vinden. Ze wijzen er op dat de Nederlandse schaatsdelegatie toch met zeven gouden medailles uit Canada terugreist, meer dan elk ander land. Ze wijzen er bovendien op dat Jorrit Bergsma alsnog goud won, bij het onderdeel massastart. Andere kranten vermelden dit wel en zijn volgens hen ook positiever.

Ook de gouden medaille op de teamsprint verandert het beeld, schrijft een lezer die zich wel realiseert dat door het tijdsverschil met Canada dit na de deadline van de maandagkrant gebeurde. Het eindoordeel van deze lezers over de verslaggeving varieert van ‘zuinig’ tot ‘zuur’. Het nieuws in de hele krant is al zo negatief, zegt een lezer.

De sportredacteur wijst er op dat tijdens de eerste drie dagen van het toernooi verschillende Nederlanders de verwachtingen niet waarmaakten. Alleen Jutta Leerdam oversteeg de verwachtingen. Vier van de gouden medailles zijn behaald op onderdelen die in de schaatswereld minder zwaar tellen.

Dat twee van deze gouden plakken nog niet bekend waren toen hij zijn stuk inleverde – naast de teamsprint ook de massastart bij de heren – verandert het beeld niet grondig. In de sportverslaggeving draait het volgens hem om het evenwicht tussen enthousiasme voor ‘Oranje’ en een kritische opstelling.

De chef van de sportredactie kan zich voorstellen dat het voor sommige lezers even slikken was: in de avond laat op televisie de Nederlanders nog twee keer goud zien winnen, in de ochtend een kritisch stuk. Maar ook de chef vindt dat sportverslaggeving kritisch mag zijn. In dat opzicht is Trouw scherper dan sommige andere kranten.

Een vergelijking met het WK van 2017 leert dat de Nederlanders toen 8 keer goud wonnen, slechts één meer dan dit jaar. Wie de individuele nummers als maat neemt, ziet een halvering van 6 belangrijke gouden plakken in 2017 naar 3 dit jaar.

‘Spaarzaam’ kan volgens Van Dale zowel ‘zelden’ als ‘niet overdadig’ betekenen. De eindredacteur die ‘Spaarzaam Nederlands goud’ kopte zegt dat ze wilde samenvatten wat in het stuk staat: het goud in de belangrijke individuele nummers viel tegen. Toch is gekozen voor drie foto’s van de winnaars.

Dat andere kranten het goud van Bergsma nog meldden, komt doordat hun deadline later valt.

Oordeel

Artikelen over grote sporttoernooien combineren verslaggeving (wat gebeurde er?) met recensie (hoe deed een bepaalde sporter of ploeg het?). De sportredacteur beschrijft de teleurstellingen die groter zijn dan de meevallers. Met zijn analyse dat op de individuele nummers de medailleoogst tegenviel, geeft hij een onderbouwd en eerlijk oordeel. Het had de lezers wel geholpen als was benadrukt dat deze afstanden als cruciaal worden gezien.

De kop over de ‘spaarzame’ medailles is weliswaar voor meerdere uitleg vatbaar, maar sluit inderdaad nauw aan op de inhoud van het artikel. Dit woord had op de voorpagina niet terug hoeven te komen, de term ‘lichtpuntje’ suggereert duisternis genoeg. De combinatie van kritiek – voorpagina, kop en artikel – is wel wat veel van het goede.

Door deze combinatie voldoet de totale Trouwproductie aan het oordeel ‘zuinig’ dat een van de lezers velt. Het enthousiasme had meer aandacht kunnen krijgen, bijvoorbeeld door het talent Jutta Leerdam sterker te belichten. De lezer die stelt dat Trouw al veel negatiefs brengt, draagt een punt aan voor de hele redactie. Maar het zou onterecht zijn om van de sportredactie te eisen dat deze als enige deelredactie de journalistiek-kritische houding inlevert.

In een eerdere versie van dit stuk stond abusievelijk dat dit WK plaatsvond in Calgary, in plaats van in Salt Lake City.

Heeft u zelf een vraag of kwestie? Mail naar ombudsman@trouw.nl.

Lees ook:

Bergsma en Roest missen podium, Canadees Fish verrast met wereldrecord op 10 kilometer

De eerste tegenvallers op het WK kondigden zich al eerder aan, schreef de sportredactie. De Canadezen bleken onverwacht sterk op de lange afstanden.

Selectiestress uit luxe: het lijkt wel schaatsen

Met het WK voor de deur steken ook voor de baanwielrenners selectieperikelen richting de Spelen de kop op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden