Kan Duitsland anderhalf miljoen asielzoekers verwelkomen?

Asielzoekers wachten in Berlijn bij een overheidsbureau op hun beurt om zich te registreren. Beeld epa
Asielzoekers wachten in Berlijn bij een overheidsbureau op hun beurt om zich te registreren.Beeld epa

Duitsland houdt rekening met anderhalf miljoen vluchtelingen die dit jaar de grens oversteken. De Duitse krant Bild meldt dit op basis van een vertrouwelijk overheidsrapport. Eerdere schattingen gingen uit van 800.000 tot een miljoen vluchtelingen. De Duitse regering zegt zich niet bewust te zijn van dergelijke geheime overheidsdocumenten. Volgens een woordvoerder is de prognose van 800.000 niet aangepast.

Hoe dan ook is de discussie flink opgelaaid. Zelfs politieke bondgenoten van bondskanselier Angela Merkel uiten openlijk kritiek op haar 'warme welkom-beleid' en in de peilingen staat zij er slecht voor. Merkel blijft echter bij haar oude adagium: 'Wir schaffen das.' Maar hoeveel kan Duitsland nog aan?

Begin augustus ontvluchtte de 26-jarige chef kok Hesham het door oorlog verwoeste Syrië. Met zijn zwangere vrouw en een baby in de armen hoopte hij op een beter leven in Duitsland.

Nu staat hij samen met honderden anderen al weken in de rij met een nummertje in de hand, wachtend tot hij zich kan registreren in een Berlijns kantoor. Weg is zijn hoop, wanhoop is zijn nieuwe metgezel.

"Ik zou willen dat ik in Syrië was gebleven", vertelt Hesham via een vertaler aan persbureau Reuters. "Ik droomde dat Duitsland beter zou zijn, maar het is zo erg hier. We slapen in de kou. Nu is onze baby ziek."

Wachten
Het lange wachten om je als asielzoeker te registreren, is één van de meest urgente problemen in Duitsland. Alleen al in september kwamen meer dan 200.000 vluchtelingen het land binnen, zij moeten zich allemaal melden en de asielprocedure doorlopen. Voor alle 650.000 vluchtelingen die momenteel in Duitsland zijn, moet adequate opvang worden geregeld waar ze ook de winter kunnen doorbrengen. Verder moet er toereikende medische zorg beschikbaar zijn.

"De migratiedruk zal verder toenemen. Het komende kwartaal verwachten we elke dag zo'n zeven- tot tienduizend illegale grensoverschrijdingen", citeert Bild uit het rapport.

Alhoewel de Duitse regering deze nieuwe prognose ontkent, bevestigde de minister van binnenlandse zaken van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern dit getal afgelopen weekend in een interview. Lorenz Caffier zei te verwachten dat dit jaar zo'n 1,2 tot 1,5 miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen.

Gezinshereniging
Er zijn niet alleen zorgen om de huidige aantallen. Het rapport behandelt volgens Bild ook de gevolgen op de lange termijn van gezinshereniging. Gezien de familiestructuren in het Midden-Oosten betekent het dat ieder individu dat asiel krijgt gemiddeld vier tot acht familieleden naar Duitsland zal halen.

De druk op Merkel neemt ondertussen steeds verder toe en van verschillende kanten klinkt de roep een plafond in te stellen voor het aantal vluchtelingen dat Duitsland opneemt. Haar minister van financiën, Wolfgang Schäuble, zei zondag nog dat de vluchtelingenstroom naar Europa moet worden beperkt. "We moeten klaarstaan om mensen te helpen, maar we kunnen niet het onmogelijke doen", zei hij in een interview met zender ZDF.

Ook de Duitse deelstaten - die het in Berlijn besloten beleid moeten uitvoeren en waar 95 procent van alle asielzoekers terechtkomt - laten van zich horen. De CSU, zusterpartij van Merkels conservatieve CDU in Beieren, roept op tot het sluiten van de grenzen. "Als er zoveel asielzoekers naar Duitsland blijven komen als de afgelopen weken, dan hebben we geen andere keuze dan de grenzen te sluiten", aldus CSU-parlementslid Stephan Mayer. Ook Horst Seehofer, minister-president van deelstaat Beieren, luidt de noodklok. "We hebben onze capaciteit bereik."

Solidariteit
Merkel peinst er niet over de grenzen te sluiten. Sterker, ze staat nog altijd vierkant achter haar beslissing de grenzen wagenwijd open te zetten voor mensen die hun land noodgedwongen moeten verlaten. Dat zei ze zondag in een interview op de Duitse radiozender Deutschlandfunk. We moeten de buitengrenzen van de Europese Unie beter beschermen, we moeten de vluchtoorzaken beter bestrijden en er moet meer geld vrijkomen om de leefsituatie van vluchtelingen te verbeteren, benadrukte zij. De bondskanselier hoopt op meer solidariteit van andere Europese landen. "Het kan niet zo zijn dat drie of vier landen alle lasten dragen, maar het plaatsen van een hek aan onze grens gaat echt niet helpen."

'Mutti Merkel' staat er in de peilingen slecht voor, haar populariteit was in de afgelopen vier jaar nog niet zo laag. Toch blijft Merkel overtuigd dat Duitsland de opvang en integratie van de velen vluchtelingen aankan. "Het heeft een lange adem nodig en het zal niet van de ene op de andere dag gaan, maar we nemen deze taak op ons."

Aantal migranten dat in Duitsland aankomt
Tot en met augustus: 450.000
Maand september: 200.000
Komend kwartaal (verwacht): 920.000

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden